34
vychází 11. 8. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 18. 8. 2003 NOVA - 17.50 hodin

Advokát Da Cosa: Prst boží

Prominentní advokát Julien Da Costa je také brilantním psychologem a má nejen velkou reputaci, ale také skvělé výsledky. Není tedy snadné se k němu dostat a získat jeho sužby, protože jeho postavení mu dovoluje vybírat si pouze ty, o které má zájem. Jednoho dne mu hned po ránu oznámí jeho asistent Walter Mueller, že kancelář navštívila tajemná žena, která trvá na tom, že nebude jednat s asistentem, ale pouze s Da Costou. Přes své zavedené zvyklosti advokát ženu přijme a záhy je jasné, že ho instinkt nezklamal. Neznámá žena předá advokátovi krabičku s useknutým prstem, který dostala a údajně patří jejímu milenci, známému klavírnímu virtuosovi...

Režie Bob Swain. Hrají Roger Hanin, Constance Engelbrecht, Nadeshda Brennicke, Christoph Walz, Myriem Rousse, Jean-Claude Caron a další.


Úterý 19. 8. 2003 ČT 2 - 22.40 hodin

Jak se bojuje s bolševníkem

V rámci cyklu Před kamerou - za kamerou vysílá Česká televize i dokumentární film Romana Vávry Bojovníci. Vypráví o partě "sekáčů" původně okrasné, později však tvrdě plevelné rostliny Heracleum giganteum, tedy bolševníku velkolepého. "Tenhle film vznikal původně jako studentský, ale nakonec byl natočen pro Českou televizi. V průběhu práce jsem měl možnost natočit snímek Co chytneš v žitě, a tím jsem nakonec FAMU absolvoval," vysvětluje Vávra. Česká televize tak má ve svém archivu skvělý dokument na zajímavé téma.

Impulsem k jeho natočení se Vávrovi stal rozhovor s bratry Vondráčkovými, kteří žili v oblasti Tří Seker. "Jednou mi vyprávěli o partě sekáčů, kteří vždycky jednou za čas vezmou mačety a jdou sekat bolševník. Tohle téma se mi moc líbilo," vzpomíná Roman Vávra a pokračuje: "Když jsem na to místo přijel, ukázalo se, že si ti kluci trochu vymýšlejí. Byl jsem tak nucen některé scény trochu zinscenovat". Při práci na dokumentu se Roman Vávra seznámil s partou (podle svých slov) ztroskotanců. "Náš film jim dokonce pomohl", říká k tomu. "Díky nám se o partě dozvěděl jakýsi místní podnikatel a dal těm klukům práci," dodává. Nevydrželo to sice dlouho, potvrdilo to však možné dopady dokumentu. A že jsou opravdu nečekané.

"Film Bojovníci byl takovou spíš legráckou," vysvětluje Roman Vávra, ovšem jedním dechem dodává: "Na druhou stranu mě ale velmi zajímaly nabízené paralely. Bolševník přivezl do Evropy hrabě Metternich někdy po roce 1840. Měla to být okrasná bylina. Nestalo se. To je jedna zajímavá souvislost. Druhá souvislost je mezi jménem rostliny a místem odkud ji Metternich přivezl - Sibiří. Tak jsem vytvořil dokumentární metaforu," přibližuje okolnosti vzniku svého filmu Roman Vávra, který si při práci rozdělil obě hlavní funkce: režiséra i kameramana.

TOMÁŠ PILÁT


Středa 20. 8. 2003 NOVA - 20.30 hodin

Slavnosti sněženek

V roce 1983 sáhl Jiří Menzel po stejnojmenné sbírce povídek vydaných v roce 1978 a společně s Bohumilem Hrabalem ji přepracovali do podoby filmového scénáře. Výsledkem byla nezapomenutelná lyrická komedie, která zachycuje tradičním Menzlovým stylem život v chatové oblasti v Kersku, nedaleko Prahy. Tady se setkávají stálí obyvatelé s majiteli četných chat, kteří se tu sjíždějí na víkendy a vytváří společně svéráznou komunitu, která svými velkými i malými kamínky skládá mozaiku epizod rámovánou vyprávěním o neplánovaném a nečekaném skolení kance a slavné myslivecké hostině v místní restauraci Hájenka. V mozaice příběhů se pojí poetično s realistickým pohledem, nadsázka a humor, události veselé, vážné i smutné, prožívané více či méně kuriózními postavami a postavičkami.

Hrají Rudolf Hrušínský, Jaromír Hanzlík, Josef Somr, Petr Čepek, Bořík Procházka, Ferdinand Havlík, Jiří Schmitzer, Jiří Krejčík, Libuše Šafránkovoá a řada dalších.


Čtvrtek 21. 8. 2003 ČT 2 - 21.45 hodin

Převýchova prací

Režijní debut americké herečky čínského původu Joan Chenové dopadl nad očekávání úspěšně - dokonce byl přijat vlídně v Číně, kde se odehrává. Vyobcovaná totiž zachycuje tragické důsledky vrcholící "kulturní revoluce", masově přesídlující městské obyvatelstvo na venkov - aby poznalo cenu zemědělství. Tak se mladičká hrdinka Siu Siu (v anglickém přepisu Xiu Xiu) ocitá mezi pastevci koní. Divka neznalá tamní mentality ani obyčejů se právem cítí jak vyhnanec, přezírá svého "učitele", jímž je prostý pastevec tibetského původu, snaží se za každou cenu uniknout, dokonce klesá k prostituci - ale je to právě on, kdo ji nakonec konejší, když se jen těžko smiřuje s ranami osudu.

Vyobcovanou spatřili už před pěti lety návštěvníci karlovarského festivalu a mohli ocenit, že vyprávění nesklouzává k pamfletu, že spíše nevtíravě a nenuceně postihuje okolnosti, dovolující funkcionářům, aby se cítili povzneseni nad obyčejné lidské strádání a utrpení. O působivost tohoto příběhu se zasloužila i představitelka titulní role Lu Lu, jež své hrdince vtiskla jemně smyslný půvab i nezkušenost a naivitu, draze vykoupenou zmnoženým podvedením a zneužitím.

(jš)


Pátek 22. 8. 2003 NOVA - 20.55 hodin

Tonoucí se stébla chytá

Vítězem slavného závodu plachetnic v italském San Remu se stane Francouz André Castagnier se svou sestrou Charlotou na lodi Plaváček, prototypu plachetnice zcela převratné konstrukce, který navrhl a postavil sám André, konstruktér loděnice Louise-Philippa Fourchauma. Jejich loď navíc získá prestižní cenu za nejlepší konstrukci. Jenže právě v tu chvíli se jiná loď, kterou navrhl, potopila při slavnostním spouštění na vodu a dokonce před zraky ministra. Cholerický majitel filmy Fourchaume mladého konstruktéra vyhodí, jenže...

Režie Robert Dhéry. Hrají Louis De Funes, Andréa Parisy, Colette Brosset, Franco Fabrizi, Michel Galabru a další.


Sobota 23. 8. 2003 ČT 1 - 21.00 hodin

Smolařský nešika opět řádí

Parodie s Leslie Nielsenem si jíž dávno získaly své diváky a příznivce vtipné zábavy nezklame ani nový titul Utopenec na útěku. I tentokrát se Leslie s naprosto kamenným výrazem (či nanejvýš s nechápavým podivením, cože se děje nepřístojného) vstupuje do světa plného malérů a groteskních příhod. Jeho postava opět postrádá vlastní integritu, je poskládána z citací nejrůznějších filmových předobrazů (ostatně hned úvodní titulek upozorňuje, že všechny události se skutečně staly - všechny jsme už v nějakém filmu mohli spatřit). Jeho zmatkařský houslista Ryan Harrison tak nabývá různých poloh a podob v závislosti na právě parodované předloze.

Leslie Nielsen hraje ustavičně pronásledovaného nešťastníkaUtopenec na útěku zachycuje krkolomný úprk hlavního hrdiny, který byl odsouzen k smrti za zločin, který nespáchal. Vlastní dějová zápletka tak dosti věrně napodobuje thriller Uprchlík (tam neprávem obviněného hrál Harrison Ford) a jméno jeho protagonisty, doktora Kimbla, v něm dokonce zazní v nemocničním hlášení. Režisér Pat Proft (je autorem scénářů k jiným úspěšným parodiím, např. ke Žhavým výstřelům či k Bláznivé střele) se přidržuje základních syžetových okruhů, které se s větším či menším úspěchem snaží parodovat, vkládaje do nich nečekané zdůvodnění (např. autobus s odsouzenými havaruje poté, co dostane smyk na banánové slupce), častěji si vypomáhá konkrétními citáty ze známých filmů.

Tak se můžeme kochat leteckým útokem převzatým z Hitchcockova thrilleru Na sever Severozápadní linkou či třeba "létací" scénou z Titaniku, kde hrdinové stojící na přídi rozpřáhnou ruce a zavřou oči, vychutnávajíce nečekaný pocit lehkosti. Netřeba ovšem dodávat, že vyvrcholení těchto okamžiků je zcela nečekané a shazuje navozovanou majestátnost. A odkazů - často jen v podobě znakového připomenutí - nalezneme nepočítaně: ke Statečnému srdci, Pobřežní hlídce, k seriálům z nemocničního prostředí...

Samotná dějová kostra vlastní není podstatná, slouží jen k tomu, aby se na ni věšely daleko atraktivnějí ozdoby. Tím je dán epizodický charakter vyprávění, které komediální efekty nestupňuje, spokojuje se s jednorázovým účinem, okamžitě nahrazeným dalším nápadem. Protože veškeré dění směřuje k Lesliemu Nielsenovi jako průsečíku veškerých událostí, ostatní figury - třeba i důležité - postrádají výmluvnější rozpracování, víceméně se musí spokojit s přihráváním protagonistovi.

Film upřednostňuje situační humor, ale občas zazní i vtipné průpovídky, navíc výstižně převedené do češtiny (třeba replika "Hlava se mi točí, jako kdyby v ní byli roztoči"). Český dabing s Vladimírem Brabcem v titulní roli zdařile postihuje zběsilost i blazeovanost originálu, neustále problikávajícího parodickými odkazy.

JAN JAROŠ


Neděle 24. 8. 2003 ČT 1 - 21.50 hodin

Všichni moji muži

Šestnáctiletá Dedee Truittová není rozhodně žádné neviňátko, které se před něčím zastaví. V okamžiku, kdy opouští matku a rodné město, vydává se za nevlastním bratrem Billem do Indiany, aby se postavila na "vlastní" nohy. Její plán se ale poněkud zvrtne. Dedee v první řadě svede pohledného Matta, současného Billova milence, který brzy zjišťuje, že dokáže spát i se ženami. Ale Matta by rád pro sebe získal i jistý mladík Jason, jenž neváhá obvinit ze sexuálního obtěžování svého bývalého profesora - Billa. A to jenom proto, že mu nechce sdělit, kam že se to Matt s Dedee najednou ztratili...

Režie Don Roosy. Hrají Christina Ricciová, Lisa Kudrowová, Martin Donovan, Lyle Lovett a další.