34
vychází 11. 8. 2003

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Český rozhlas 2 - Praha, 24. srpna, 11.04 hodin

Bolkoviny

"Nebuďte zaskočeni," říká Bolek Polívka na závěr dvacátých devátých Bolkovin. Vypráví krásnou historku o tom, jak parta kamarádů oblékla kočku do zaječího kožichu, pomocí suchých zipů připevnili kočičce i pravé zaječí uši. Pozvali pak známého myslivce. Popíjeli, když najednou uviděl otevřeným oknem na zahradě zajíce. Strhl pušku z ramene, zalícil a bum! Jenže zajíc vyskočil na strom a myslivec se cítil zaskočen. Proto Bolek Polívka tyto 29. Bolkoviny končí naučením: Nebuďte zaskočeni, když vás něco překvapí.

Ovšem než se propracuje k tomuto mravnímu naučení, dozvíte se plno krásných historek nejen od slavného herce z Moravy, ale i od jeho hostů. Například Bára Hrzánová, když si Bolek liboval, jak s ní by se to krásně žilo, protože by na něj nedosáhla, vypráví o tom, jak vysoké muže fackuje pomocí výskoku, takže ani nemusí čekat na trampolínu jako dárek k Vánocům.

O fackách se zmiňuje i režisér Karel Smyczek, který už jako dítě hrál od roku 1958 v mnoha českých filmech. Protože měl v té době veliké oči, často představoval dítě nešťastné a trestané. Pochlubil se, že ho fackovalo mnoho národních umělců. I když jen Ladislav Pešek poté, co budoucímu režiséru dal před kamerou mohutných pár facek, v šatně plakal. Tak mu bylo líto, že uhodil ubohé dítě.

Hostem je i herec Jiří Macháček, tentokrát však především jako zpěvák skupiny Mig 21.

(ber)