32
vychází 28. 7. 2003

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Pondělí 4. 8. 2003 Český rozhlas 3 - VLTAVA
Od 4. do 8. srpna, vždy v 8.06, repríza od 15.30

VÝLETY S VLTAVOU

Prahou kolem řeky Vltavy

V cyklu Výlety s Vltavou na stanici Český rozhlas 3 - Vltava budeme uprostřed prázdnin putovat Prahou, po proudu času, místy, kde se psala historie na březích řeky Vltavy. Průvodci nám budou historik a filosof PhDr. Vladislav Dudák a Jitka Škápíková. Spolu s nimi navštívíme postupně Levý Hradec, Vyšehrad, Karlův most, Stromovku a Tróju. Možná máte dojem, že tato místa dobře znáte. Náš pořad vás však přesvědčí, že i na nich je možno objevovat stále něco nového, a nabídne vám řadu zajímavých historických souvislostí. Těm z vás, pro které je Praha stále ještě nedostatečně objeveným velkoměstem, pošleme zvukovou pozvánku k návštěvě míst, které byste měli určitě poznat z blízka.

Bez Vltavy si lze Prahu stěží představitVladislav Dudák je vskutku zasvěceným průvodcem. Je hlavním autorem Encyklopedie světové architektury a řady dalších publikací, které doporučujeme vaší pozornosti, pokud se chcete o Praze dozvědět více (například knihu Pražský poutník aneb Prahou ze všech stran, kterou vydal Nakladatelský dům OP, a také novinku, knihu Karlův most, která vychází právě v těchto dnech). S jeho laskavým vedením absolvujeme pět procházek, které jistě osloví nejen návštěvníka našeho hlavního města, ale i rodilého Pražana. Čeká vás na nich nejen zajímavé vyprávění o historii jednotlivých lokalit, budov i dalších objektů, ale také pokus o řeč zvuků a atmosféru prostředí. Kromě nezbytných historických údajů budou při vltavských Výletech ožívat pestré dějiny Prahy, hemžící se postavami z dějin i pověstí, a hlavně různá tajemství z bezedné pohlednice zašlých časů, která mají jednu společnou hrdinku - řeku Vltava.

Pokud budete pozorně poslouchat a otázky z české historie pro vás nejsou velkou neznámou, můžete se zapojit také do soutěže o zajímavé ceny, mimo jiné i o publikaci Pražský poutník. Po každém zastavení na vás čeká, jak jste v tomto cyklu už zvyklí, zapeklitá soutěžní otázka.

(šká)