32
vychází 28. 7. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Doba ledová

Stalo se to sotva před 20 000 lety, v prehistorickém světě, kdy mrzne až praští. Po ledové pláni poskakuje divný tvor a pokouší se dohonit svůj žalud. A v tom náhle zapraská zem a pevnina se začne rozestupovat. To je prolog k animovanému filmu Doba ledová, který vypráví příběh o mi-mi-migraci. Na kazetách i DVD jej od srpna nabízí (vzhledem k horku, jaké panuje v ulicích, možná i trochu záměrně) společnost Bonton Home Entertainment.

Hrdiny příběhu jsou starý trochu bručounský mamut, zmatkář lenochod a šavlozubý tygr. Všichni mají v plánu přemístit se někam, kde je tepleji. S přesunem je to ovšem docela honička, zvlášť když zvířecí tým najde lidské mládě, vcelku roztomilého pravěčího človíčka, který jen o vlásek unikl zubům tygří smečky. Naši přátelé si usmyslí, že prcka vrátí lidem. Jenže tygr, který se tváří, že to "táhne" s nimi, je chce zavést do záhuby. Když během náročné pouti pozná, co je opravdové přátelství a láska k bližnímu, změní ale názor.

Všechno samozřejmě dobře dopadne. Ovšem, autoři filmu Carlos Saldanha a Chris Wedge vám nenechají chvilku na pocit úlevy. Na samém závěru usoudí, že by to ještě chtělo nějakou změnu. Což takhle třeba "globální oteplení?" Veverka nebo spíš její pravěký předek má zase plno práce s tím, jak se dostat ke svému žaludu, který mezitím umrzl do úhledné kostky ledu.

Okouzlující příběh vypráví těmi nejsrozumitelnějšími prostředky o tom, jak důležité je kamarádství, jaké potíže bývají někdy se vztahy a jaký je to pořádek, když se partnerky střídají jako ponožky, jak to předvádí lenochod. Ale také o věrnosti (v tomto případě mamutí) a možnosti mít se na koho spolehnout.

(ska)