30
vychází 14. 7. 2003

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 26. 7. 2003 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 20.00 hodin

Jules Massenet: Thais

Jistě znáte slavné houslové sólo z opery Thais francouzského skladatele Julese Masseneta (1842-1912), které bývá označováno prostým slovem Meditace, správně Méditation réligieuse. V opeře je to scéna, kdy dochází k přeměně svůdné hříšnice v pokornou, modlitbám oddanou křesťanku. Massenetovu Thais uvedeme v sobotu 26. července. Snímek této opery jsme získali prostřednictvím Evropské vysílací unie. Jde o záznam představení z benátské zpěvoherní scény Teatro Malibran z 26. dubna letošního roku. V hlavních rolích se představí Eva Mei jako Thais, basbarytonista Michelle Pertusi jako Athanael a William Joyner jako Nicias.

Jak už jsme napověděli, vypráví tato opera napsaná podle "filozofické" povídky Anatola France (1890) o prostopášné milostnici, která nakonec najde cestu ke světlu a věčnému životu prostřednictvím asketického mnicha Athanaela, jenž však je nakonec zasažen její neodolatelnou krásou, ženským půvabem a dlouho potlačovanou fatální přitažlivostí k této ženě.

Massenetova Thais s podtitulem comédie lyrique o třech dějstvích v sedmi scénách byla napsána na libreto Louise Galleta a měla světovou premiéru v pařížské Opeře 16. března 1894. Děj se odehrává v Thébách a Alexandrii ve 4. století po Kristu a zavádí nás do mnišského kláštera, kde se fanatický vyznavač křesťanské víry Athanael rozhodne přivést vyhlášenou nevěstku na pravou cestu. Když se mu to nakonec podaří a hrdinka zemře očištěna v klášteře matky Albíny, Athanael si uvědomí, že přece jen miloval její tělesnou krásu a sám se zříká nebes. Opona za tímto dramatem padá po Athanaelově zoufalém zvolání: "Pitié!" - "Slitování!"

Je tu odhalen zjevný konflikt mezi rychle se rozšiřujícím křesťanstvím a dosud převládajícím pohanstvím. Trpký příběh hodně vypovídá o době, v níž vznikal - na konci 19. století ve Francii, kdy vše bylo po prusko-francouzské prohrané válce poznamenáno myšlenkovým tápáním, dekadentním erotismem a duchovní krizí příznačnou pro tzv. efin de sicle.

IVAN RUML