30
vychází 14. 7. 2003

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ZKRAJE TÝDNE

Jak ožebračit vlastní rodinu

Kdyby to byla pohádka, mohla by se jmenovat "Jak nizozemský princ připravil rodinu o majetek". Nejedná se přitom o výstředního výrostka, který bezhlavě utratil matčino jmění. Princ Bernhard je dvaadevadesátiletým otcem královny Beatrix, manželem předchozí panovnice Juliany. Jak tedy mohlo k lapálii dojít?

Magazín Forbes každoročně zveřejňuje seznam nejbohatších lidí světa. Nizozemská královna Beatrix figuruje několik desetiletí na předních místech s majetkem přesahujícím 2,5 miliardy dolarů. Správnější je ale slovo figurovala. Stačil jeden telefonát a královna se propadla na "pouhých" 250 milionů dolarů mezi Fidela Castra a Jásira Arafata. Za všechno může princ Bernhard. Právě on zavolal před vydáním posledního přehledu boháčů vydavateli Christopheru Forbesovi a řekl mu, ať magazín přestane "zveřejňovat hloupé bláboly o majetku nizozemské královské rodiny". Forbes, který má za manželku Bernhardovu neteř, nařídil šéfredaktorce magazínu Louise Kroll, aby se s princem spojila. Ten jí údajně zaslal dokumenty, které zpochybnily držení některých drahých akcií královskou rodinou. A devadesát procent majetku bylo fuč.

"Je to snůška hloupostí. Nizozemská královská rodina má dokonce víc než 2,5 miliardy dolarů. Jen obrazy Rembrandta a jiných mistrů, zámky, podíly ve firmách a bankách nebo šperky carské rodiny a další cennosti mají větší cenu. Odhadujeme, že rodina má jmění ve výši 17 až 23 miliard dolarů," uvedl šéf Republikánské společnosti v Nizozemsku Hans van den Bergh.

Je to podivné, co říkáte? Zatímco i původní číslo královského majetku bylo nižší než tyto odhady, princi Bernhardovi to nestačilo. Obával se prý o bezpečnost rodiny. Mumraj kolem jeho telefonátu měl ale vedlejší efekt: Nizozemsko opět začalo spekulovat o královském majetku a média s úžasem zjistila, že o financování dvora není možné zjistit hodnověrné údaje. Nejen o hodnotě po staletí shromažďovaného jmění, nýbrž ani o sumě, kterou každý rok dostává královna ve formě penze a výdajů na reprezentaci.

Oficiálně panovnice Beatrix dostává od nizozemské vlády 3,8 milionu dolarů. Nemalé peníze ale pobírají i další členové rodiny, včetně Bernharda, a jejich výše je neznámá. Nenechávejte se přitom mýlit. Královská rodina "ze svého" nic neplatí. I provoz zámků hradí státní rozpočet, stejně jako třeba loňskou svatbu následníka trůnu. Nizozemsko je přece monarchie a sňatek je státní událostí.

Tyhle starosti a Rotschildovy peníze, říkávala moje babička. Stačily by peníze nizozemské královské rodiny, chce se mi dodat. A je asi jedno, zda ty neoficiální nebo ty, přiznané v magazínu Forbes. Pokud tedy napřesrok zase Bernhard nezavolá Forbesovi a královna se nedostane mezi sociálně slabou vrstvu.

MILAN FRIDRICH, Brusel