29
vychází 7. 7. 2003

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Úterý 15. 7. 2003 Český rozhlas 2 - PRAHA - 0.04 hodin

Kdo má zájem na tom, aby lidé byli tlustí?

V našem 21.století miliony lidí hladovějí následkem politické nerovnosti, korupce a válek, a jiné miliony lidí jsou obézní do té míry, že to zvyšuje riziko různých onemocnění, například vysokého tlaku krve, cukrovky, arteriosklerózy. Obezita se stala celosvětovým problémem bohatších skupin obyvatel Země a stále častěji postihuje i děti. Obezita je působena vyšším příjmem potravy, a to zejména potravy tučné, a to je dáno ekonomickou prosperitou. A tím se dostáváme k politice, konstatuje v Meteoru prof. MUDr. Vratislav Schreiber.

V Americe se objevil názor, že tržní ekonomika podporuje jednak větší spotřebu nezdravé potravy, jednak fyzickou nečinnost. Když si lidé začnou při prosperitě více vydělávat, začnou více jíst. Jsou přitom vystaveni agresivní reklamě, která jim vnucuje právě nezdravé potraviny. Se zvyšující se prosperitou si také kupují víc televizorů, automobilů a počítačů a více sedí než chodí a cvičí.

Dalším politickým faktorem je nadvýroba potravin v bohatých zemích, která vede k nízkým cenám. To pak spolu s reklamou vede k tomu, že např. v USA je většina obyvatel více či méně obézních - průměrná spotřeba kalorií (které se v Americe stále používají), činí 3800 kilokalorií na osobu a den, a to nezávisle na věku, příjmu, výchově nebo sociálním postavení. To je dvojnásobek skutečné potřeby! Vše ekonomicky vzkvétá, když lidé jedí hodně: farmáři, výrobci potravin, prodejny, restaurace - ale také výroba léků a výroba dietních přípravků.

Politici přitom vědí, že kdyby se většinu lidí podařilo přesvědčit, aby ve svém vlastním zájmu jedli méně, a hlavně zdravěji, vznikly by ekonomické problémy ze snižování spotřeby a to by mělo politické důsledky. Výrobci potravin se stávají sponzory různých aktivit amerického kongresu a tím korumpují kongresmany, aby nepřijímali opatření, která vedou ke snížení spotřeby. Žádný americký politik se prý neodváží lidem říkat "jezte méně", protože by tím popudil sponzory podporující jeho kampaň nebo stranu. A tak je to jen na lékařích a na zdravotní výchově, pokud se k těm, co si zakládají na obezitu, dostane. Zkrátka kampaň za zdravější životosprávu není v zájmu průmyslu a zákonodárci se dostávají do střetu zájmu...

(bi)