28
vychází 30. 6. 2003

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 12. 7. 2003 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 19.30 hodin

Antonín Dvořák: Vanda

Ve své v pořadí čtvrté opeře Vanda si čtyřiatřicetiletý Antonín Dvořák vybral námět všeobecně slovanský, který zobrazoval odvěký, nesmiřitelný boj východoevropské civilizace s germánskými kmeny. Zavítal do hájemství polské literatury a zvolil povídku Juliana Surzyckého, kterou na poetické libreto o pěti dějstvích zpracovali Václav Beneš-Šumavský a František Zakrejs.

Příběh se odehrává v mytologickém období sousedního Polska, v Krakově s mohutnou citadelou bájného hradu Vavel. Po smrti legendárního knížete Kraka převezme moc v zemi jeho dcera Vanda. Její láska k polskému rytíři Slavojovi, který však jí nebyl roven svým společenským postavením, vede nakonec ke konfliktu s německým knížetem Roderickem, jenž neúspěšně žádá polskou panovnici o ruku. Její odmítnutí vyvolá válku mezi polskými pohany a německými křesťany. Vanda nabídne svůj vlastní život jako oběť bohům, pokud bude německý útok odražen. Po porážce Němců musí Vanda splnit svůj slib. Proto se vrhá do vod Visly před zraky svého milence a nejbližších.

Světová premiéra Dvořákova hudebně dramatického díla se uskutečnila 17. dubna 1876 v pražském Prozatímním divadle. Vanda svým způsobem vytváří protiváhu ke Smetanově Libuši, zabírá však širší kontext celoevropské politiky a kultury. Dvořákovo hudebně dramatické dílo, které bylo co do stylu velké francouzské opery překonáno následujícím Dimitrijem, mohou rozhlasoví posluchači sledovat prostřednictvím velkorysé nabídky Evropské rozhlasové unie. Jde o nahrávku z 31. května letošního roku, kdy v slavné amsterdamské Concertgebouw řídil její provedení německý dirigent Gerd Albrecht.

IVAN RUML