28
vychází 30. 6. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Brak

Není nad příjemné lehoučké komedie, ušité sice rychlou, ale zato celkem svěží rukou. Mladý filmový režisér, absolvent zlínské filmové školy, Karel Spěváček si jednu takovou vloni dopřál a Centrum českého videa ji nyní nabízí na kazetách.

Příběh filmu Brak je, decentně řečeno, nekomplikovaný. Tři kamarádi se rozhodnou využít možnosti prázdného bytu a uspořádají pánskou jízdu. Ovšem co by to bylo za večírek, kdyby na něm nehrála hudba, nepil se hutný alkohol a nevykouřilo pár jointů. Tohle vše má za následek, že se hoši chtějí trochu povyrazit v erotické oblasti (a tak trochu se i něco nového přiučit). A tak pozvou prostitutku Nicol, aby jim celý večer zpříjemnila. Během několika okamžiků se však pánská jízda mění v noční můru, do které se zaplete nejen Nicol, ale i její drsný pasák Iggi a přitroublý poslíček s pizzou. Situace potřebuje nějaké rychlé řešení, protože návrat rodičů se blíží.

Brak je čistě autorským filmem - Karel Spěváček si k němu napsal i scénář, který zdůrazňuje komično situací vedoucí až k bizarním polohám. Právě ty někdy vystihují v autorském pohledu skutečnost a určitou náladu lépe než realistický popis. Napůl studentský filmeček, jehož druh humoru a zvoleného tématu možná nebude vyhovovat každému, zaštítil producentsky Zdeněk Skaunic. Za kamerou evokující trošku vyšinutý úhel pohledu stál Tomáš Kresta. Hlavní "pánské" role si zahráli Vladimír Škultéty, Jan Plouhar a Ondřej Nosálek - a to se zjevnou radostí a pochopením pro radovánky tří hrdinů. V dalších rolích uvidíme mj. Hanu Holišovou, Paulu Wild a Jakuba Šafránka, sympaticky se však k nabídce studentů postavili např. i Jiří Korn, Bára Štěpánová nebo Miroslav Moravec, kteří tu nevystupují v nijak velkých úlohách, nicméně dodávají příběhu výrazný impuls vstřícným pojetím Spěváčkovy roztomilé "jízdy".

(joa)