26
vychází 16. 6. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Jen si tak trochu písknout

Nad staršími českými filmy se občas člověk musí pousmát, ale i udiveně připustit, jak věrný obraz normalizační doby přinesly. Rodinný film Karla Smyczka Jen si tak trochu písknout z roku 1980 je ve své výpovědi o dětských a rodinných vztazích ve zpětném pohledu lehce mrazivý. Nabízí jej na kazetách Centrum českého videa.

Karel Smyczek patří k jedněm z mála režisérů, kteří umějí dokonale zacházet s dětskými herci a kteří výrazně pozvedli úroveň dětské filmové tvorby u nás. Třebaže k tomuto žánru unikal (ostatně, jako mnozí další v té době) proto, že jiná témata narážela na bariéru polické cenzury, vždy si jeho snímky získaly zaslouženou pozornost. Především proto, že dokázal i na tomto poli vyhmátnout zdánlivě všední, ale přesto zajímavé téma. Základní zápletkou je tu nevinná klučičí touha vyzkoušet něco nového a blýsknout se před spolužačkami, která skončí neúmyslným odcizením několika varhanních píšťal z rekonstruovaného kostela. Banální příhoda, kterou dobře zná tolik kluků, se ovšem dostane na stůl policii. A z nevinné hry je najednou krádež vyšetřovaná veřejně ve škole a na hlavu padne jedinému chlapci, u něhož se náhodou právě jedna píšťala najde v tašce. Protože je to navíc známý "průšvihář" z neúplné rodiny, docela se to hodí. První "vážný" mejdan se partičce rádoby dospívajících teenagerů vymkne z ruky a zdánlivě silná přátelství náhle berou za své. Normalizace se ukazuje v plné nahotě - slušná rodina přece musí vypadat jako slušná rodina, kdo by bral ohledy na první klukovské vztahy, smysl pro hrdost a stavovskou čest.

Scénář Radka Johna a Ivo Pelanta je až překvapivě věrný dobovým reáliím a náladám. Jde tak daleko, že ignoruje happy end a nechává své malé hrdiny napospas pokrytecké době a ustrašeným povahám. Díky zkušené práci s hereckými teenagery - Michalem Suchánkem, Danem Šedivákem nebo Lucií Zedníčkovou dosahuje Smyczek dokonalé autenticity a přesnosti povah, stejně, jako se mu to povedlo i v dalším filmu Sněženky a machři. Role rodičů si zahráli mj. Jiří Kodet, Jiřina Jelenská, Alena Procházková a Bronislav Poloczek.

(ska)