25
vychází 9. 6. 2003

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 21. 6. 2003 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 16.30 hodin

Kulaté jubileum Libora Peška

Bylo to ještě v dobách černobílé televize. Hudební vysílání nabídlo zajímavý portrét mladého dirigenta, zajímavě dirigujícího neobvyklý ansámbl. Hráli modernu, ve světě už známou, u nás teprve objevovanou. Soubor tvořily jen dechové instrumenty, a nesl název Komorní harmonie. A přestože v něm bylo možno poznat naše přední instrumentalisty - členy velkých orchestrů i jiných komorních sdružení, posluchač se radoval z příjemné atmosféry, vzdálené upjatosti a vážnosti běžných koncertů.

Štíhlý brunet s nádhernýma rukama, jejichž kouzlení si vybral jako jediný obsahový prvek do svého originálně pojatého filmu Ruce také režisér Petr Weigl vzbudil tehdy velkou pozornost, ba zvědavost televizních diváků a přímých posluchačů koncertů. Krátce nato se stalo jméno Libor Pešek (* 22.6. 1933) pojmem již s jakousi samozřejmostí slibujícím cosi mimořádného - a to jak vlastním hudebním zážitkem, tak i atmosférou, v níž koncert probíhal.

O několik let později tento mladý pán fascinoval na svém prvním šéfovském večeru publikum i členy teprve jednoletého orchestru v Pardubicích (tehdy Východočeského státního komorního orchestru, dnes Komorní filharmonii), do té doby poněkud bezradného a umělecky tápajícího. A život šel dál - vedle hostování v dalších orchestrech šéfovství ve Slovenské filharmonii, úvazek v České filharmonii. Nekonečná řada peripetií, mnohdy také svědčících, že doma nikdo není svým prorokem, vyústila v pozvání do čela Královské liverpoolské filharmonie, kde zůstal deset let a kde je dodnes srdečně vítán a uznáván. I když jeho jméno bylo už od dob Komorní harmonie v hudbymilovné veřejnosti pojmem, opravdového uznání doma se dočkal vlastně až v letech devadesátých a dnes je brán jako dirigentská jednička prožívající vrcholnou uměleckou dráhu.

V cyklu Hudební lásky Libora v pořadu CD Laser letos v březnu jsme za jeho přítomnosti poslouchali výběr z velkého katalogu jeho hudebních nahrávek. Tentokráte si významné a přiznejme, že překvapující životní jubileum Libora Peška připomeneme v sobotním Symfonickém koncertě. Nabídne výběr zajímavých snímků, ale zároveň také skladeb, jež do značné míry připomínají Peškovy dosavadní etapy životní i dramaturgické. Na doby dnes už legendární Komorní harmonie zavzpomínáme Stravinského Příběhem vojáka, Pardubice se přihlásí jednou z jeho nejpopulárnějších tamních trvalek Haffnerovou symfonií Wolfganga Amadea Mozarta a prostřednictvím symfonické básně Praga v podání České filharmonie zazáří jedna z nejsilnějších Peškových životních lásek - tvorba Josefa Suka.

BOHUSLAV VÍTEK