24
vychází 2. 6. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Vydrýsek

Není nad to, umět prodat své zájmy a ještě vzdělat diváky. Václav Chaloupek si zřídil rodinnou farmu, kam postupně přivedl různá zvířata a začal o nich točit filmy. Nabídl je České televizi a uspěl. Večerníček tak už hostil medvědy, lišáčka a naposledy kupříkladu vydru. A právě tu nyní nabízí na kazetách pod názvem Vydrýsek Centrum českého videa.

Scénář k dobrodružným výpravám malé vydry napsali Jana Flašková s Václavem Chaloupkou, který se stejně jako v předchozích seriálech ujal i režie. Není pochyb o tom, že napsat (a potažmo natočit!) přitažlivé příběhy ze zvířecího světa je pořádně těžký úkol. Jenže Václav Chaloupka se učí - dokáže i na malém prostoru každého večerníčkovského dílu zaujmout stručnou příhodou, která napoví něco víc ze života zvířecího hrdiny. Obejde se bez zbytečných smyšlených situací známých z různých zahraničních filmů o psech, kočkách či opicích. A přesto je jeho vyprávění o vydře zajímavé a poučné. Využívá pravděpodobných momentů - reakcí zvířete po odchycení a životu v zajetí, přizpůsobení se novým podmínkám, včetně společnosti domácích zvířat, humoru při setkání s nezvyklými předměty či lidmi, a samozřejmě i trochy napětí, jde-li o holý život.

Příběhy malého Vydrýska nejsou pro každé dítě - ti úplně nejmenší se asi raději podívají na kreslené pohádky. Ale zato mají šanci zaujmout před televizní obrazovkou hned několik generací. Jak starší děti, tak jejich rodiče i babičky a dědečky. Stručně řečeno, každého, komu není život v přírodě cizí a koho specifické potřeby a chování různých zvířat kolem nás zajímají. Vidět vydru motat se do cesty domácímu králíkovi nebo kočce, hrnout si to noční ulicí mezi domy či vypořádávat se se sněhovou nadílkou se nepoštěstí každý den. Připočteme-li k tomu hravou muziku Jaroslava Samsona Lenka, určitě stojí za to posadit děti k Vydrýskovi a posunout je blíž k přírodě, která se zejména městským divákům stále více vzdaluje.

(ska)