23
vychází 26. 5. 2003

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Středa 4. 6. 2003 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 13.30 hodin

Ruská dirigentská legenda

Snad každé významnější teritorium se může pochlubit svou velkou dirigentskou legendou. V ruském hudebním životě jich nacházíme hned několik, avšak tou nejvýznamnější je bezesporu Jevgenij Mravinskij. 4. června uplyne neuvěřitelných sto let od jeho narození. Neuvěřitelných z toho důvodu, že žije ještě řada pamětníků neopakovatelných okamžiků, kdy se objevil plný síly a ve vrcholné formě na pódiu Pražského jara. Jeho charismatická osobnost budila respekt už při vstupu do sálu - podobně jako tomu bylo u Furtwänglera, Toscaniniho, Talicha, Böhma, Karajana a řady dalších významných mužů taktovky. Každý koncert byl událostí, na niž se nezapomíná.

Jméno Mravinského je spojeno s Leningradskou, dnešní Petrohradskou filharmonií, v jejímž čele stál od roku 1938 až do své smrti před patnácti lety - tedy rovných padesát let! Právě od něho a jeho orchestru se vždy očekávala především autentická interpretace ruské národní tvorby. Řada dochovaných nahrávek však přináší i důkazy jeho mistrovských výkladů Beethovena, Honeggera a dalších světových mistrů. Zvláštní kapitolu v jeho umělecké činnosti zaujímá tvorba jeho dlouholetého přítele Dmitrije Šostakoviče. Právě Mravinskij stál při nejedné slavné premiéře jeho symfonie. Dirigoval i někdejší památné provedení 7. symfonie v Leningradě v době blokády německými vojsky.

K naší zemi měl velmi vřelý a nefalšovaný vztah nikterak nesouvisející s někdejší "povinnou družbou mezi národy". Velmi si vážil Václava Talicha, od něhož získával nejednu zkušenost. Byl i hostem České filharmonie a sám přivítal u pultu svého orchestru nejednoho dirigenta tehdejšího Československa. Na významné stáži byl u něho například Ladislav Slovák. Ač tehdejší sovětští dirigenti hostovali u nás často, nahrávek s nimi bylo pořízeno minimálně. U Mravinského se musíme spokojit pouze s jeho nahrávkami, které uskutečnil s Leningradskou filharmonii. Pro náš vzpomínkový koncert na významného světového dirigenta jsme zvolili legendární studiovou nahrávku Čajkovského Klavírního koncertu b moll se Svjatoslavem Richterem a dva snímky z koncertů. V druhém z nich zavzpomínáme na skvělé provedení Šostakovičovy Páté symfonie na Pražském jaru.

BOHUSLAV VÍTEK