21
vychází 12. 5. 2003

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Úterý 20. 5. 2003 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 9.00 hodin

Filharmonický šéf Kubelík

Návratem jednoho z nejvýznačnějších českých dirigentů Rafaela Kubelíka do staré vlasti v roce 1990 se stalo jeho jméno pojmem, který si zapamatovalo každé dítě. Ten, kdo zažil jeho zahajovací koncert Pražského jara či koncert na Staroměstském náměstí v červnu téhož roku - ať už přímou účastí či prostřednictvím médií - měl dojem, že tak strhující provedení důvěrně známého cyklu symfonických básní Bedřicha Smetany vlast doposud nezažil.

Rafael KubelíkRafael Kubelík se za pult České filharmonie vrátil po jedenačtyřiceti letech a působil dojmem, že k ní bytostně patří. Šlo o návrat, který se později ještě několikráte zopakoval, o hostování, jež kromě nevšedního zážitku uměleckého nutně probouzelo velké množství vzpomínek a úvah. Rafael Kubelík byl ve světě znám jako dirigentská jednička zvláště svým působením v Londýně, Chicagu, New Yorku, Bostonu a na dalších místech, především pak v Mnichově na konci své pozoruhodné dráhy. Vedle největších děl světové literatury hrála v jeho dramaturgii zásadní roli česká tvorba, pro niž učinil tolik, jako málokdo.

V roce 1990 jsme ho vítali jako legendu, pamětníků jeho šéfovské dráhy v České filharmonii v letech 1942-1948 však bylo již tehdy velmi málo. Bezprostředně poválečná nahrávací technika byla vzhledem k dnešku velmi nedokonalá. Navíc byla válka, okupace - nahrávalo se poměrně málo. A Rafael Kubelík ve filharmonii nebyl jediný. Nahrávky velkých a základních děl byly zcela logicky a správně svěřovány Václavu Talichovi, v té době už světoznámé osobnosti. Přesto se některé Kubelíkovy snímky zachovaly a dnešní Supraphon zaslouží pochvalu, že prakticky všechny základní podrobil rekonstrukci a vydal na kompaktních discích. Některé už vyšly dříve (Smetanovy symfonické básně zkomponované ve Švédsku, Sukův tzv. vlastenecký triptych, skladby mistrů českého baroka a klasicismu, Foersterova 4. symfonie), nyní máme možnost slyšet i vůbec první nahrávku Novákovy Jihočeské suity. Právě těmto vzácným snímkům bude věnováno úterní Rondo.

BOHUSLAV VÍTEK