18
vychází 22. 4. 2003

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Čtvrtek 1. 5. 2003 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 13.30 hodin

Májová hudební galerie

Každé denní období 1. máje má svůj půvab a kouzlo - ať už jsme uprostřed rozkvetlé jarní přírody anebo dáme přednost médiím, jež jsou schopna jarní sváteční atmosféru umocňovat. I rozhlas má své tradice. Už po mnoho let se například večer vždy pochlubí některou ze svých nahrávek slavné Máchovy básně Máj.

Leoš JanáčekZ bohaté nabídky, jež skýtá český hudební repertoár, může vybírat řadu působivých skladeb, které nás dovedou potěšit v kteroukoliv dobu prvního májového dne. Věříme, že právě ty, jež jsme zvolili pro odpolední Hudební galerii, mezi ně patří. Dvořákova Česká suita získala oblibu nejen mistrovskou stylizací některých českých tanců (polka, sousedská, furiant, úvodní Preludium a předposlední Romance jsou lyrickými větami netanečního charakteru), ale také melodickou nápaditostí a jejím vtipným zpracováním. Oproti bouřlivým Slovanským tancům (je považovaná za jejich studii) je spíše jakousi selankou, řadou půvabných obrázků.

Ač jedna z nejznámějších českých "trvalek" komorní kantáta Bohuslava Martinů Otvírání studánek zachycuje dle Burešova textu "poslední den v máji", její poslech o prvomájovém odpoledni nás jarním jasem a pohodou jistě potěší.

Soudobého skladatele Zdeňka Lukáše zná mnoho posluchačů a zvláště hluboký vztah k němu má početná obec pěvecká, neboť její repertoár obohatil velmi působivými sbory. Nádherný duch a jas jeho osobitosti však září i z mnoha dalších partitur, v neposlední řadě i z jeho Violového koncertu. Zvláště jeho tklivá volná věta dokáže rozněžnit i ty největší škarohlídy.

A Janáčkovy Příhody lišky Bystroušky zvítězily u posluchačů doma i v zahraničí nejen vlastními epizodami umocněnými geniální Janáčkovou hudbou, ale rovněž svou životní moudrostí a filozofií. Orchestrální suita, kterou z iniciativy Václava Talicha vytvořili Jaroslav Řídký a František Škvor, seznamuje s touto nádhernou hudbou už celá desetiletí i pravidelné návštěvníky orchestrálních koncertů.

BOHUSLAV VÍTEK