18
vychází 22. 4. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 28. 4. 2003 ČT 2 - 21.40 hodin

Kam může vést převýchova

V rámci resocializace je anglický delikvent přezdívaný Brute (ve skutečnosti má polsky znějící jméno Brutecki) poslán do rumunského sirotčince. Pokud ve filmu Bastard, natočeném v mezinárodní koprodukci, přijmeme tuto svéráznou konstrukci (nevím, zda je myslitelné, aby se zakládala na pravdě, je však natolik výlučná, že může odpovídat realitě), můžeme sledovat Brutovo "polidšťování" tváří v tvář hrůzným podmínkám tam panujícím. Mladík, který se dopustil mnoha krádeží i rvaček, který se chová ke každému opovržlivě a cynicky, teprve tady nahlíží tragiku lidských osudů, o níž se mu ani nesnilo. Často postižené děti se mu hnusí, myslí jen na to, jak dostat půvabnou ošetřovatelku Maru, dokonce ukradne peníze a pokusí se utéct.

Bastard se odehrává za zdmi jednoho rumunského sirotčinceSirotčinec připomíná krajně bezútěšné místo, kde chybí přístrojové vybavení i léky, kde se prodávají děti zámožným západním rodinám, aby se tak získaly peníze aspoň na základní provoz, kde šéf ústavu navíc kšeftuje i se zbraněmi. Jenže čím hlouběji Brute, kterého s výrazovou expresí představuje Til Schweiger, vniká do zákulisí sirotčince, tím výrazněji dozrává jeho emoční stránka. Zamiluje se do Mary, kterou nejprve jen obtěžoval, záleží mu na uzdravení cikánské dívky Eleny, která trpí těžkou srdeční chorobu. Když jeho trest vyprší a on dostává možnost vrátit se zpět do Anglie, rozhoduje se zůstat a pomáhat.

Ačkoli se polský režisér Maciej Dejczer snaží o dynamické podání, ačkoli se místy opájí bizarností postaviček i vypjatou sexualitou, ačkoli mohutně hřmí jakoby balkánskými rytmy inspirovaná hudba, jen obtížně překonává rozměr melodramatu, který je obsažen už ve výchozí koncepci. Ba můžeme uvažovat o klišé, kterým je třeba symbolická sekvence Eleniny smrti vyjádřené "lyrickým" pošťuchováním Bruta i Eleny na náhorní plošince uprostřed pahorkovité krajiny. I Brutovu postupnému vývoji v citlivého člověka chybí přiměřená věrohodnost, jsou to spíše vysněná přání, která se vzpírají logice příběhu.

Situace, které film předestírá, se často vzpírají věrohodnosti. Ani Schweiger nedokáže svého hrdinu pokaždé pojednat s nezbytnou naléhavostí, zejména ztroskotává na přiblížení toho, jak se přetvářelo jeho nitro. Zůstává spíše vnější póza a pouhá deklamace namísto hlubší analýzy. Vnášení senzacechtivých prvků (motiv pašování zbraní, ale také vnitřně zdevastovaný doktor napájející se lékařským lihem) také odvádí celkové zaměření jiným směrem. Chvályhodné ovšem je, že film dodržuje jazykový úzus - kromě angličtiny, kterou mluví dospělí (jsou snad všichni cizinci?), se užívá rumunština, často i jako symbol obtížného dorozumění, které ovšem není beznadějné (výmluvná jsou Brutova slova lásky naučená v rumunštině). Bastard je dílo jistě vášnivé, ale také v lecčems přeumělkované. Ostatně: podívejte se sami!

JAN JAROŠ


Úterý 29. 4. 2003 ČT 1 - 20.00 hodin

Čarodějky

Když Sarah přijde na novou školu ze San Francisca, její spolužačky ji příliš nepřijímají. O třech nápadně temně oblečených "mladých dámách" z její třídy se dokonce říká, že jsou to čarodějky. V každém případě Nancy, Bonnie a Rochelle nikdy nesplynou z davem. Dosud však netuší, že právě Sarah je ta čtvrtá, která mezi ně zapadne tak, jako k sobě patří čtyři světové strany. Když se jejich schopnosti umocní, začnou mladé čarodějky až nebezpečně ovládat věci kolem sebe. Vzývání démona je však porušením rovnováhy a za to se draze platí. Sarah je jen zdánlivým nováčkem, ve skutečnosti je ze všech dívek nejsilnější.


Středa 30. 4. 2003 ČT 2 - 20.00 hodin

Život je krásný

Píše se rok 1939. Italský číšník Guido Orefice, překypující energií a hýřící bláznivými nápady, přijíždí z venkova do velkého města. Na první pohled se tu zamiluje do půvabné učitelky Dory. Získá její lásku a vezmou se. Narodí se jim syn Giosué. Po pěti letech šťastného manželství je Guido kvůli svému židovskému původu odvlečen spolu se synem do koncentračního tábora. Aby před malým chlapcem zatajil šokující okolnosti a uchránil ho před hrůzami nacismu, předstírá, že všechno kolem je pouhá hra, připravená k synovým narozeninám. Hra, na jejímž konci na oba čeká velká odměna...


Čtvrtek 1. 5. 2003 NOVA - 20.00 hodin

Láska přes internet

Kathleen Kelly je majitelkou malého příjemného knihkupectví "Na růžku". Žije s novinářem Frankem, ale tajně si dopisuje s neznámým přítelem na internetu. Oním neznámým je Joe Fox, spolumajitel velké sítě knižních supermarketů. Žije s nervní nakladatelkou Patricií, ale stejně tajně a nadšeně si píše s Kathleen. Přestože si dokonale rozumí, ani jeden z nich netuší, že ve skutečnosti se právě stali úhlavními nepřáteli. Joe Fox totiž otevírá další knižní supermarket v těsném sousedství obchodu "Na růžku" a tím ohrožuje jeho existenci...

Režie Nora Ephron. Hrají Meg Ryan, Tom Hanks, Parker Posey, Jean Stapleton, Greg Kinnear, David Chappelle a další.


Pátek 2. 5. 2003 NOVA - 21.30 hodin

Smrtonosná past

Nedobrovolným hrdinou jedné předvánoční noci se stává newyorský policista John McClane, přijíždějící na dovolenou do Los Angeles, kde jeho manželka pracuje ve vedení japonské firmy Nakatomi. Firemní večírek, jehož se zúčastní, se změní v drama, když je přepychový mrakodrap přepaden a odříznut od světa teroristickou bandou. Zločinci žádají propuštění svých kolegů z věznic po celém světě, což je ovšem pouze zástěrka pro skutečný cíl přepadení, kterými jsou cenné papíry v hodnotě 640 milionů dolarů. Režie John McTiernan.

Hrají Bruce Willise, Alan Rickman, Bonnie Bedelia, Paul Gleason a další.


Sobota 3. 5. 2003 ČT 2 - 17.20 hodin

Útok z vesmíru

Sice již román H.G.Wellse Válka světů úspěšně strašil čtenáře, ale teprve jeho rozhlasová inscenace, kterou Orson Welles pojednal jako reportáž o napadení Země mimozemšťany, vyvolala úplnou paniku, protože posluchači zcela uvěřili v realitu těchto událostí. Takže nebylo překvapením, když se v roce 1953 ozval i Hollywood se zprávou, že chystá filmovou verzi.

Filmová Válka světů, natočená u nás téměř neznámým Byronem Haskinem, samozřejmě podléhá melodramatickému ladění odpovídajícímu době vzniku, ale současně nabízí oslnivou přehlídku tehdejších trikových vymožeností. Zničující útoky marťanských plavidel si svou působivost uchovaly podnes. Vyprávění však zatěžuje místy až směšná náboženská mystika: poté, co selžou pozemské bojové prostředky včetně atomové bomby, rozhárané mysli uštvaných nešťastníků zklidní upřímná modlitba. Věřící - včetně ústřední zamilované dvojice - se sejdou pod kostelní klenbou, aby úpěnlivě prosili Boha o zázrak. Ten skutečně nastane: co nezmohly zbraně, dokáží obyčejné bakterie...

Do vyprávění pronikají ozvuky studené války. Stejně jako předpokládané bolševické nebezpečí si též kosmičtí agresoři počínají barbarsky, bláhový pokus o navázání mírových vztahů je odsouzen jako nebetyčná pošetilost (režisér ovšem předpokládal, že vztyčený bílý prapor je zřejmě celovesmírně srozumitelné gesto). Už zde zachytíme častý atribut amerických filmů - přebujelý nacionalismus; stačí si vychutnat patetického reportéra, jenž sděluje, že osud civilizace i celého lidstva záleží jen na nás Američanech. Pokud jste dumali, čím se inspirovali autoři novějšího (a stejně velkohubého) sci-fi velkofilmu Den nezávislosti, po zhlédnutí Války světů nebudete na pochybách.

(jš)


Neděle 4. 5. 2003 ČT 1 - 20.00 hodin

Hodina tance a lásky - další zfilmovaná kniha Pavla Kohouta

Podle románu Pavla Kohouta (na námět Jeleny Mašínové) Hodina tance a lásky natočil Viktor Polesný stejnojmennou televizní inscenaci. "Zaujala mě sevřenost románu a chtěl jsem ji přenést i do filmové podoby," řekl k tomu režisér.

Výsledek je však nejednoznačný. V zásadě komorní příběh hrstky lidí kolem velitele židovského koncentračního tábora oplývá (i na německé oficíry a jejich vlastenecké ženy) příliš patetickými scénami s nepravděpodobnými dialogy, sevřenost by se tu našla jen stěží. Časová linka příběhu (děj se odehraje během jednoho červnového dne roku 1944) by tomu přitom mohl pomoci. Nestalo se. Co se ovšem režisérovi povedlo, to je obsazení představitelek dvou dívčích rolí - Ester Geislerové a Lucie Holánkové. Skvělým výkonem překvapí především neherečka, členka Pražského komorního baletu Lucie Holánková. Ta ztvárnila roli budapešťské primabaleríny, která byla "odepsána" ze stavu židovského ghetta proto, aby vyučovala tanci velitelovu dceru. Výkon Lucie Holánkové je jedním z mála světlých bodů inscenace, jejíž exteriéry byly natáčeny v ponurém prostředí vojenské pevnosti v Terezíně.

Projekty Pavla Kohouta nemají vždy v televizi štěstí"To prostředí se mě hluboce dotýkalo," svěřuje se mladá umělkyně a pokračuje: "Sama jsem se šla jednoho krásného slunečného dne projít. Ač byl opravdu krásný den a k tomu poledne, ta procházka se mi nepříjemně zaryla do paměti. Procházela jsem si ty nechvalně známé místnosti, dvory a prošla jsem i podchodem na popraviště. Bylo to dost drsné." Podle slov Lucie Holánkové jí to prostředí velice pomohlo k lepšímu vžití se do své role. "Vlastně jsem se ani nemusela vžívat, stačilo uvědomit si, co se v těch prostorách stalo. Navíc scénu, kdy se sprchuji, jsme natáčeli v originálních sprchách terezínského koncentračního tábora," popisuje svůj výkon.

Hudbu konzultovala baletka s vedoucím "svého" baletu - Pavlem Šmokem, který je také autorem choreografie. "Některé věci vymyslí jen profesionální baleťák," pochvaluje si Šmokův přínos Viktor Polesný.

I tak je ale Hodina tance a lásky nepříliš zdařilou inscenací, Lucie Holánková a Ester Geislerová ji, bohužel, nezachrání. Zajímavá nejednoznačnost postav německých vojáků a jejich manželek zůstala ve snímku na půl cesty, rozplynula se do hereckých výstupů, které při nejlepší vůli netvoří celek. Je to škoda. Kohoutův román si zaslouží daleko povedenější filmové zpracování.

TOMÁŠ PILÁT