17
vychází 14. 4. 2003

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Český rozhlas 2 - Praha, 26. 4., 21.04 hodin

Nové dumky Massive Attack

Bristolská formace Massive Attack je právem řazena mezi ty nejdůležitější body na mapě moderní taneční hudby devadesátých let. Její "vynález", tedy styl považovaný za britskou odpověď na americký hip hop, a proto vtipně nazvaný trip hopem, byl zprvu lahůdkou jen pro úzký okruh publika, postupně si však vydobyl takřka všeobecnou oblibu. Přesto nelze říci, že by se kapela v průběhu let vědomě přibližovala vkusu davu, naopak: prvky její hudby samovolně infiltrovaly do hlavního proudu světového popu.

Massive Attack to se studiovými snímky nikdy nepřeháněli. Po melancholických, byť soulem prosvětlených albech Blue Lines (1991) a Protection (1994) vydali vlastně už "jen" zásadní desku přelomu tisíciletí Mezzanine (1998), mnohem méně libozvučnou, studiovou "chemií" střízlivě poznamenanou kolekci, jejíž zadumanou atmosférou se dodnes opájejí napodobitelé z nejrůznějších koutů světa. Vyčerpávající turné k albu Mezzanine kapelu rozvrátilo - nejprve se odporoučel Andrew Wowles alias Mushroom, posléze ho následoval rapper Daddy G., který dal před muzikou na čas přednost mateřské dovolené. Ze tří zásadních členů tak dnes drží prapor Massive Attack už jen Robert Del Naja alias 3D, který je společně s producentem Mezzanine Neilem Davidgem podepsán pod nejnovější deskou skupiny, nazvanou 100th Window.

Po celosvětovém úspěchu Mezzanine by bylo samozřejmě podivné, kdyby právě nové album nešplhalo po hitparádových žebříčcích. A vlastně pro to ani není důvod. V nikam nespěchajících kompozicích slyšíme typické Massive Attack, snad jen samplovaných zvuků ubylo. V duchu tradice kapely se i na novince můžeme (vedle stálého spolupracovníka, vokalisty Horace Andyho) potkat s uhrančivým ženským hlasem. Po Nicolette, Share Nelsonové, Tracey Thornové a zvláště přesvědčivé Liz Frazerové z Cocteau Twins zaangažovalo torzo skupiny slavnou Sinéad O´Connorovou, jejíž emotivní zpěv vytváří v jinak dosti ambientních skladbách A Prayer For England, What Your Soul Sings a Special Cases potřebné napětí.

Právě to však v některých dalších písních citelně schází - asi tak, jako musí Del Najovi scházet oponentura a přínos jeho bývalých spoluhráčů. Sejdou-li se ti tři opět ve studiu, očekávejme ještě lepší desku.

MILAN ŠEFL

(Massive Attack: 100th Window. CD, 74 minut. Vyd. Virgin Records/EMI Czech, 2003)

Průřez novým albem skupiny Massive Attack (na snímku 3D a Horace Andy) si můžete poslechnout v pořadu Písničky z druhého břehu v sobotu 26. dubna.