14
vychází 24. 3. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 31. 3. 2003 ČT 2 - 22.00 hodin

Rodinná tajemství mohou ledasco změnit

Oscarem odměněná španělská tragikomedie Vše o mé matce, která uzavírá malou připomínku Almodóvarovy tvorby, začíná jako uslzené melodrama: Manuele hyne pod koly auta jediný syn, když chtěl získat autogram od jedné slavné herečky. Nešťastná žena obrazně řečeno spálí za sebou všechny mosty, nalézajíc nový životní smysl teprve v péči o bližní. Cecilia Rothová postihla měnící se Manuelino rozpoložení - od zoufalství ke znovunalezené rovnováze; zřetelné jsou tyto posuny jak ve zprvu trpně odevzdané mluvě, postupně získávající na rozhodnosti, tak v jednání, které ztrácí ostýchavost.

Manuela vyhledá dávnou přítelkyni (či přítele?) - transsexuální prostitutku, stará se o těhotnou dívku, která kvůli přísné matce odešla z domova. Spřátelí se s jeptiškou, jež se chystá na charitativní cestu do střední Ameriky, dokonce se usmíří i s otcem svého syna. A hlavně se dokáže uplatnit i na jevišti, kde místní stárnoucí hvězdě (protagonistka mnohých Almodóvarových filmů Marisa Peredesová skvěle postihla ješitnou koketnost, za níž se skrývá strach ze samoty, ze zklamání) rovněž nabídne pomocnou ruku...

Každý si musí zodpovědět, zda třeskutě dojímavý příběh zamýšlí Almodóvar vážně či nikoliRežisér narozdíl od svých dřívějších filmů začíná vyprávět zcela vážně a musí uplynout aspoň třetina filmu, než pochopíme, že vršení dojemných klišé i vyhraněných sexuálních úchylek (s výjimkou hlavní hrdinky jsou všichni ostatní nějakým způsobem poznamenáni - a to tak, že jejich odchylka výrazně zasáhla do jejich existence) dosahuje takové intenzity, až začíná vzbuzovat smích právě tímto záměrným přemrštěním. Navíc je příznačné, že postavy vpadají do vyprávění znenadání; každý se okamžitě setká s tím, s kým se má setkat. Almodóvar se vyhýbá jednoznačně stanovitelnému žánrovému klíči, avšak inscenačními postupy dává najevo svůj stále zřetelnější odstup.

Zřetelně ironického vrcholu dosáhne příběh v okamžiku, kdy Manuelina "předělaná" přítelkyně - vystoupivší namísto zrušeného divadelního představení - publikum baví líčením vlastního osudu. Stačí si vybavit, s jakým potěšením líčí, kde všude si nechala rozmístit silikon, aby se vymanila z mužských tvarů a dosáhla křivek ženy. Mimoděk k popsanému efektu přispívají i herecké výkony, které nikdy nepodlehnou pokušení nasadit jemně parodické zaměření - po celou dobu se drží v linii "zmučených" osudů, kdy na protagonisty doléhá jedna rána za druhou.

Už samotný název dává tušit dvojsmyslné zaměření: Vše o své matce se chce dovědět její syn, jenž si vede deník, kam si ukládá své postřehy a pocity, Manuela se z něho později doví, jak mladík silně toužil poznat svého otce, o němž mu matka nikdy nevyprávěla, dokonce i z fotografií byl odtržen. A touha proniknout do tajemství blízkých prostupuje celé vyprávění: i další postavy hledají, co skryly narušené vztahy. Plynulé vršení událostí prozrazuje takové vazby náhod, které vážně zamýšlený film nemůže přijmout.

I nyní dává režisér průchod své zálibě v ostrých, sytých, nelomených barvách, které užívá nejen v kostýmování postav, ale zejména v modelaci bytových prostorů. Převažují zejména žlutá a červená.

JAN JAROŠ


Úterý 1. 4. 2003 ČT 1 - 20.00 hodin

Letiště

Nad Lincolnovým letištěm večer zuří sněhová bouře, která částečně znemožnila přílet letounů. Právě se chystá odlet dopravního letadla do Říma a na ranveji uvízlo mexické proudové letadlo. Když se letadlo do Říma konečně dostane do výšky 10 000 metrů, zjistí policie a zaměstnanci na letišti, že dokončení letu je vážně ohroženo. Mezi cestujícími je šílenec s bombou, který chce ukončit svůj život. Začíná boj s časem a napjatými nervy... Slavný americký film natočený podle stejnojmenné knihy spisovatele Arthura Haileyho.

Režier George Seaton. Hrají Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Sebergová, Jacqueline Bissetová, Helen Hayesová a další.


Středa 2. 4. 2003 NOVA - 9.45 hodin

Bůh odpouští... já ne!

Lupič Bill San Antonio se svou bandou přepadnou vlak převážející značné bohatství určené na výplaty mezd, všechny postřílí a svou kořist dobře ukryje. Hlavní postavou klasického westernového příběhu je pistolník na straně zákona přezdívaný Doc, který chce dostat Billa i jeho lup. Vláká ho do partie pokeru, a když se objeví falešná karta, je z toho souboj, při kterém bleskurychle tasící Doc udělá s lupičem krátký proces. Potom se spojí s vyšetřovatelem pojišťovny Earpem Hargitayem, aby našel ukrytý lup. Ani jeden z nich netuší, že Billy nezemřel a jakmile je to možné,vydá se svými muži po stopách Doca a Earpa, aby se pomstil.

Režie Sergio Colizzi. Hrají Bud Spencer, Terence Hill, Tito Garcia, Frank Wolff, Gina Rovere a další.


Čtvrtek 3. 4. 2003 ČT 2 - 20.00 hodin

Kde se žije lépe a bez problémů?

Mira Erdevički má "romská" témata ráda. Možná za to může, jak sama říká, její jugoslávský původ, možná spolupráce s Emirem Kusturicou, který romskému etniku v některých svých filmech vystavil doslova pomník. Sama Mira Erdevički už o Romech natočila několik filmů. V každém z nich dokazuje, že je vždy ochotná vnořit se hluboko do problému a s lidmi, které kamerou zaznamenává, doslova dýchat. Platí to jak o zpěvačce Věře Bílé, jejíž dokumentární portrét obletěl celý svět a získal řadu cen, tak i o Kováčových, rodině exulantů v Londýně, s jejichž vizitkou přichází režisérka teď. Ve snímku Někde je líp spojuje Erdevički několik svých "zájmových sfér". Vedle Cikánů to je Londýn, kde v současnosti se svojí rodinou žije, a také Česko, kde vystudovala FAMU a odkud Kováčovi přišli.

Expozice snímku slibuje silný příběh. Paní Kováčová, která získala v Británii doživotní azyl, umírá a nechává v Londýně rodiny svých dvou synů. Ti náhle stojí před závažným dilematem: nechají pohřbít matku doma, tedy v Česku, jak si to přála (to by ale bylo samozřejmě bez nich), nebo ji pohřbí v Londýně a budou u toho moci být? Vítězí druhá možnost a před očima diváků se začíná odvíjet část příběhu lidí, kteří za každou cenu chtějí zůstat v Anglii. Někteří z nich už sice azyl získali, někteří ovšem ne a každou chvíli jim hrozí vyhoštění. Ta urputnost je cítit z každého centimetru filmu.

Romské etnikum bude mít asi všude potíže se soužitímRežisérka se ke svým hrdinům dostala velmi blízko, dá se říci na dotek. Sleduje je tak v intimních chvílích (například při úvahách, jestli pohřeb mámy neodflákli), ve chvílích radosti a naděje (při zakládání romského klubu), ale i v okamžicích zmaru (azyl v nedohlednu, partneři, na které se spoléhalo, totálně zklamali). To celé trvá dva roky, rodina je násilně rozdělena do různých měst, názory jednotlivých členů Kováčovic klanu se vyvíjejí a v lecčems i mění. Mnohé však zůstává po celou dobu natáčení: touha Kováčových po legálním životě a tím pádem i domově ve Velké Británii, mnohdy podivný přístup britských úřadů k žadatelům o azyl a také přijímání romských emigrantů ostatními Brity. Británie se v některých pasážích snímku nejeví právě v tom nejrůžovějším světle.

Příběh azylu nemá ve filmu rozuzlení, nebezpečí deportace části rodiny trvá. Ovšem dál už režisérka asi jít nemohla. Byla prý unavena, ba vyčerpána. Když se člověk podívá na její film Někde je líp, pochopí z čeho. Navíc otevřený konec vyvolává mnohé otázky. Třeba tu, kde že je to vlastně líp.

TOMÁŠ PILÁT


Pátek 4. 4. 2003 ČT 1 - 21. 20 hodin

Bolkoviny

Bolkoviny - talk show Bolka Polívky, které se pravidelně čtyřikrát do roka natáčí v hospůdce U klauna na jeho farmě v Olšanech, si stále zachovávají svůj neopakovatelný humor. Osmadvacáté pokračování Bolkovin přivedlo k pověstnému stolu u krbu trojici hostů, které by možná nikdo nikdy dohromady nesvedl. Ne tak Bolek Polívka. A tak vedle něj usedla jeho "platonická láska", herečka Vilma Cibulková. S Bolkem Polívkou si zahrála ve filmu Pupendo, který bude má svou premiéru na konci března. Druhým hostem byl herec a zpěvák, také golfista, stepař a tanečník Ondřej Havelka. A posledním byl hudební skladatel, příležitostný zpěvák, a mimo jiné osobnost, jejíž jméno je s pořady Bolka Polívky - Manéží a Bolkovinami pevně spojeno. Petr Hapka je totiž autorem znělky obou pořadů a rovněž autorem písně Šaškové počmáraní.


Sobota 5. 4. 2003 ČT 1 - 21.10 hodin

Co zmůže kulatý míček

Když se o sobotním večeru podíváme na americkou romantickou komedii Zelený svět, nebudou nás strašit žádné příšerky - vypravíme se totiž na golfové hřiště. Hrdinou je bývalý golfový profesionál (Kevin Costner), zanedbaný stejně jako trávník, o který se nestará. Ale jak se v amerických romantických komediích přiházívá, setkání s půvabnou psycholožkou (Rene Russoová) i podpora svérázných kamarádů jej opět vrátí na výsluní golfové slávy.

Režisér Ron Shelton (má na svém kontě několik filmů s nejrůznější sportovní tematikou) si příliš nelámal hlavu se zápletkami, řídký, místy až plytký příběh se odehrává především na golfovém hřišti, kde po dobře odpáleném míčku kdekdo hýká nadšením, zatímco po nezdařeném úderu nastupuje smutek bezmála pohřební. Pokud ovšem chybí podrobná znalost pravidel tohoto "aristokratického" sportu, leckteré jemnůstky zůstanou navždy utajeny. Ale i takovém případě se můžeme dojímat milostnou zápletkou. Snadno si všimneme, že veškeré emoce jsou odvažovány s lékárnickou přesností, takže se nemusíme strachovat ani o výsledek v prestižním turnaji, ani o klubající se milostné okouzlení.

(jš)


Neděle 6. 4. 2003 ČT 1 - 21.55 hodin

Zbožné přání

Autorský debut amerického nezávislého režiséra Adama Parka Zbožné přání vypráví ze tří různých úhlů milostné peripetie tří hlavních postav. Mladý promítač Max (James LeGros) žije ve společné domácnosti s Elizabeth (Jennifer Bealsová), která pracuje u jednoho veterináře. Dívka je zklamaná, že ani několikaletý vztah nevede ke kýženému manželství, na něž se Max necítí zralý. Milenecké krize lstivým způsobem využije Elizabethina kamarádka (Drew Barrymoreová), která s Maxem pracuje v kině jako pokladní a tajně ho miluje.