13
vychází 17. 3. 2003

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Středa 26. 3. 2003 Český rozhlas 3 - VLTAVA - středa a neděle

Dolní Bojanovice hudební srdce jižní Moravy

Chcete-li zavítat do Dolních Bojanovic a dovědět se něco více o této hudbymilovné obci, stačí, když si v týdnu od 24. do 30. března naladíte ČRo 3 - Vltava. "Na návštěvě v Dolních Bojanovicích aneb Bojanovské obrázky malované" je podtitul pořadu Akademie (středa,20.00). Budeme si v něm vyprávět o historii, o víně, o bohaté hudební tradici, lidové poezii, o divadelnictví, prostě o všech zajímavostech této jihomoravské obce. Představíme vám Svatováclavský sbor a orchestr a některé soubory zájmové umělecké činnosti. Navštívíme třiaosmdesátiletou Růženu Komosnou, lidovou krejčí podlužáckých krojů. Setkáme se i se zpěváky a vinaři Vojtěchem Račickým, Františkem Fatěnou a Jožkou Komosným, farářem Petrem Karasem, starostou Ing. Petrem Purmenským, sbormistryni Lucii Škrhákovou, varhaníkem Markem Horáčkem a dalšími osobami. Vyslechneme si také verše Františka Fanyna Krši. Celým pořadem nás bude provázet jak hudba vážná, tak i lidová, na které se podílí pouze ti, kteří tvoří další historickou hudební kapitolu Dolních Bojanovic.

V neděli v pořadu Vltava dětem (9.00) zavítáme do ZUŠ v D. Bojanovicích. Hovořit, hrát a zpívat budou mladí instrumentalisté, Dětský sbor a dívčí sbor Musica Magnifica. Zrodila se i myšlenka věnovat pozornost zvonům z kostela sv. Václava. Ty také zazní v pravé poledne a o jejich historii bude hovořit Radek Rejšek.

A poprvé z Dolních Bojanovic budeme v přímém přenosu vysílat zahajovací koncert 6. ročníku Jarního hudebního festivalu, který pořádá obec Dolní Bojanovice a Český rozhlas Brno. Na programu je duchovní hudba Petra Fialy, Antona Brucknera, Zdeňka Fibicha a W. A. Mozarta. Účinkuje Český filharmonický sbor Brno se sólisty. Sbormistrem je Petr Fiala (neděle,17.00 z kostela sv. Václava).

(šim)