12
vychází 10. 3. 2003

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Úterý 18. 3. 2003 Český rozhlas 2 - PRAHA - 0.04 hodin

Klonování není věda, ale umění?

U prasat je konečným cílem klonování spíše výroba léčiv, u skotu je to výroba lepšího masa, konstatuje japonský profesor Akira Onishi. - Chceme zvýšit počet mimořádných kusů s velkou plodností. Japonci milují maso, ale máme ho velký nedostatek, takže je velmi drahé. Pokud by se nám dařilo klonování, bude maso býků levnější. Zručnost a šikovnost je u klonování nesmírně důležitá. A velmi ovlivňuje jeho účinnost. Klonování je proto závislé na lidech, kteří je provádějí. Dva lidé, kteří sedí vedle sebe, mohou mít odlišné výsledky. Můžeme najít i články o tom, že klonování není věda, ale umění.

Klonovat nemůže každý. Prostě je vám dáno, nebo ne. Když ne, nepomůže vám ani nejšpičkovější vybavení. Kvalitní přístroje jsou pochopitelně důležité, ale klonuje se v podstatě očima a mozkem, tvrdí Josef Fulka Jr. v knize "Příběhy české vědy", kde jeho práci přibližuje Šárka Speváková.

Velmi zruční jsou při manipulaci Japonci. A proč? - Protože k jídlu používáme hůlky, tvrdí japonští vědci. A české reprodukční biologie si nesmírně cení. - Dívají se na nás jako na něco výjimečného. Dlouho jsem nechápal proč, ale během své cesty do Japonska v roce 2001 jsem na to přišel, uvádí J. Fulka Jr. - Je to v podstatě paradox. V dobách komunismu jsme neměli žádné přístroje, ale přesto jsme chtěli pracovat na stejné úrovni jako na Západě. To nás nutilo k mnoha improvizacím, při kterých jsme přicházeli na věci, na které se s bezvadným vybavením nikdy nemohlo přijít. To Japonce fascinuje, i když pozadí neznají. Vidí jen výsledky. Vědci se shodují v tom, že klonování je možné, ale že jeho efektivita je zatím nesmírně nízká a nikdo zatím neví, jak ji zvýšit. Ukazuje se, že geny u klonů nefungují tak, jak je to naprogramováno u normálního embrya - proč ale u některých klonů geny přesto fungují normálně, zatímco u jiných nikoli, se dosud neví. Defekty jsou u některých klonovaných zvířat patrné přímo po narození, ale určité odlišnosti se objevují i v pozdějším věku. Studie patologie klonovaných jedinců ukázaly, že problém nemusí být jen ve vlastním embryu, nefunkční často bývají plodové obaly, takže se embryo nemůže zdárně vyvíjet...

(bi)