12
vychází 10. 3. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Smuteční slavnost

Do společnosti starších českých filmů, jež kdysi nesly cejch totalitního trezoru a jež vydává postupně Centrum českého videa, se nyní zařadil také snímek Smuteční slavnost. Film režiséra Zdenka Sirového z roku 1969 vznikl podle stejnojmenného románu Evy Kantůrkové. Smuteční slavnost vypráví příběh silné venkovské ženy Matyldy Chladilové, kterou ani tvrdé represe nedokázaly zlomit v jejím přesvědčení o právu na lidskou důstojnost. Matylda se vrací v polovině 60. let do Bezděšova, odkud byla před deseti lety násilně vystěhována. Přestože se kolem ní s narůstající komunistickou zvůlí mění společenské poměry, chování lidí i jejich vztahy, Matylda zůstává vnitřně silná a nedotčená ve svých hodnotách. Navzdory mínění komunistických mocipánů tu hodlá uspořádat pohřeb svému zesnulému muži, třebaže to byl "kulak", který se v roce 1951 postavil proti kolektivizaci.

Místní funkcionáři před její suverenitou a neústupností znejistí a obřad povolí. Z prostého venkovského pohřbu se však stane tichá demonstrace, hromadný výkřik lidí proti bezpráví minulých let... V hlavní ženské roli se blýskla Jaroslava Tichá, vynikající herecké výkony odvedli také Josef Somr, Ludvík Kroner, Jana Vychodilová, Gustav Opočenský nebo Josef Bartůněk. Za kamerou navozující sugestivně atmosféru drsného venkova bez jakéhokoli přikrašlování stál Jiří Macháně.

Roky tomuto strhujícímu snímku nijak neubraly na jeho působivosti. Ojedinělé dílo Zdenka Sirového, neobyčejně pravdivé a sugestivní, připomínající svoji strukturou antickou tragédii, patřilo - paradoxně právě pro svoji pravdivost - déle než dvacet let mezi zakázané filmy. Slavnostní premiéry se film dočkal až v červnu 1990, pražskou premiéru uvedla v přímém přenosu i Česká televize. Téhož roku při uvedení všech trezorových filmů získal tento snímek Cenu FIPRESCI na karlovarském filmovém festivalu a cenu Zlatý hřebík na přehlídce v Bratislavě.

(ska)