11
vychází 3. 3. 2003

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Chvála profese

Ušlechtilá umělecká nuda pro hrstku úchylných intelektuálů, a pokleslá vulgární zábava pro široké masy. Alternativa neexistuje. - Tak vypadá zaběhaná zkratkovitá představa o charakteru a možnostech obrazovky. Přestože je tato teze průběžně živena a zneužívána jako účelové alibi, neplatí! Uprostřed černobílého schématu potenciálně existuje široký, byť nepříliš frekventovaný, prostor pro pořady, které informují, ale nepoučují, baví, ale neurážejí vkus, a vůbec rehabilitují pověst televize jako (také) solidního společníka pro volné chvíle. Vedle nutné míry invence je přitom předpokladem úspěchu především tvůrčí profesionalita.

Klasickým příkladem produkce bez zátěže "hlubokomyslných" uměleckých ambicí, ale především bez dryáčnické kalkulace s laciným efektem a bez přímočarého ataku nižších pudů publika, jsou už tradičně tituly pocházející z Velké Británie. Pečeť kvalitní profese zpravidla nesou i globálně natolik zprofanované žánry, jako je televizní humor a kriminální příběhy. Ponechme pro tentokrát stranou nedostižnou klasiku Monty Pythonova Létajícího cirkusu či Mr. Beana, nedávno názorně připomenutou dopolední (!) reprízou minimalistické pódiové show Rowana Atkinsona. Aktuální připomínkou profesionálně odvedené práce, jejímž výsledkem je vkusná a nápaditá televizní "konfekce", jsou už řadu týdnů jednotlivá pokračování páté řady britského kriminální cyklu Dalziel a Pescoe. Otázka, proč podobně kvalitní titul přichází pravidelně každou páteční noc na řadu až po sto prvé repríze notoricky obehraných domácích filmových komedií, občas dokonce vskutku pochybných kvalit (viz nedávná Hubačova a Filipova Jedna kočka za druhou), je jen další z programových mystérií, kterým pravděpodobně nerozumějí ani jejich "vynálezci".

Příklad svéprávné alternativy slaboduchých krvelačných dryáků, ať z dovozu či v podobě trapných tuzemských imitací, však nemusíme nutně hledat pouze mezi zbožím importovaným zpoza lamanšského průlivu. Původním seriálem, profesionálně navazujícím na lepší domácí tradici detektivního žánru, jsou týden co týden ve čtvrtek večer Četnické humoresky. Současná repríza prvních třinácti dílů, předznamenávající novou třináctku, potvrzuje jejich konkurenceschopnost možná ještě výmluvněji, než premiéra před třemi lety.

JAN SVAČINA