11
vychází 3. 3. 2003

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ZKRAJE TÝDNE

Střeva

Střeva neboli vnitřek. Člověk, zvíře i věc, mají svá střeva, svůj vnitřek. A když se uvnitř něco porouchá, člověk se musí léčit, zvíře to nechá na přírodě, a věc se musí donést k opraváři. K přemýšlení o střevech mne inspiruje počítač. V jeho vnitřku se ještě zdaleka nevyznám, a jen zírám, čeho všeho je schopen. On též zírá - nad mojí neschopností využít jeho schopností... Ovšem přijde virus a schopnosti jsou fuč, zatímco když přijde na člověka, ten s virem klidně pracuje dál, neléčí se, čímž se hodně poškodí, ale funguje. Záleží jen na osobním temperamentu, jak dlouho vydrží, zda se sesype nebo nesesype. Když něco špatně zmáčknu na počítači, okamžitě se ohradí a protestuje. Nicméně slušnou formou mě upozorní, že jsem provedla chybný krok, a budu za to pykat. Člověk? Ten na svoje tělo kašle. I když mu signalizuje, že něco není v pořádku. Člověk svému tělu upírá jeho požadavky. Tělo se urazí a co se střev týče, zatvrdí se a vytvoří špunt. Obrazně řečeno může se stát, že stolice odejde třeba ušima. A to jen proto, že se pořád někam spěchá, a není čas se pořádně...!

Řeknete si fekální téma? Kdepak! To je základní zdravověda, která by se měla učit už ve škole, jež vychovává počítačovou generaci. Ta generace sedí a sedí, počítače si hledí, a o svoje střeva nedbá. Kdepak pohyb a ovesné vločky! Mc Donald´s a KFC.

Nechápu, proč střevo funguje jako hanlivá nadávka. "Ty si ale střevo!" Brala bych spíš "ty si ale nefungující střevo!" Protože k fungujícím střevům je třeba mít úctu. Celá naše genialita se zhroutí, když střeva budou stávkovat.

Přemýšlím o slově střevo(a), kdo ty "kabely" uvnitř těla tak pojmenoval? Základem je asi STŘ a EVA. Kombinace, která nutí k přemýšlení.

(Střevo střívko Střihavka/ střapec střemhlav stříkačka/ střádat střízliv střívko k střívku/ střez se střílet střevlíka!)

P. S.:
Střevní téma to zrovna není, ale prokazatelnost celkové prokalitelnosti skladatele Petra Hapky je zřejmá. Prokalitelnost je schopnost oceli dosáhnout při kalení určité tvrdosti do určité hloubky pod povrchem. Panu Hapkovi se to podařilo. Gratuluje

JANA KOUBKOVÁ