10
vychází 24. 2. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Fantom Paříže

Jak vypadá velkorysý vysokorozpočtový evropský film natočený digitální kamerou se můžete přesvědčit na Fantomovi Paříže (Vidocq, 2002), kterého distribuuje na kazetách i DVD společnost Magic Box.

Příběh se odehrává v Paříži roku 1830. Ulice města nad Seinou jsou podivně zatuchlé, špinavé a ponuré. Ve zdech je cítit zvláštní hrůza, kterou tu šíří tajemná postava známá jako Alchymista. V jeho stopách kráčí smrt, pro řadu lidí, včetně vyšetřovatelů těžko vysvětlitelná. Odhalit záhadu maskovaného zločince se vydává i legendární postava Francie - detektiv Eugéne Francois Vidocq. V úvodním efektním zápasu v ohnivých kulisách však Vidocq prohrává a padá kamsi do plamenné propasti, odkud není návratu. Jeho zmizení i pravdu o vrahovi se pokusí vypátrat další odvážný muž - mladý novinář Etienne, jenž píše o Vidocqovi biografický román. Zvědavost jej zavede na místa, kde čeká řada nebezpečí a tajemství, jež nemělo být nikdy odhaleno.

Režisér Pitof není ve filmové branži nováčkem - podílel se na režii filmů jako byly Jeunetovy Delikatesy nebo Zidiho Asterix a Obelisk. Jako supervizor vizuálních efektů pracoval s Jeunetem také na velkofilmu Vetřelec:Vzkříšení. Fantom Paříže však je jeho prvním samostatným filmem, k němuž přizval scenáristu Jeana-Pierra Grangého. Stvoření morbidního zloducha s ohnivou maskou a zlověstné tajuplné atmosféry příběhu předcházely malby symbolistického umělce Gustavea Moreaua (1826-98), které autorům posloužily jako inspirace. V obrazové stránce filmu se tak podařilo skvěle evokovat pochmurnou náladu Paříže z třicátých let devatenáctého století, která jako by vystoupila z dobových rytin a obrazů. Ve vizuálním zpracování i hereckých výkonech tak tkví působivost celého filmu, kde si zahráli hlavní role Gérard Depardieu (Vidocq) a Guillaume Canet (Etienne).

Na festivalu Fantasporto získal film zaslouženě cenu za nejlepší zvláštní efekty a na festivalu fantastických filmů v Bruselu cenu za nejlepší evropský fantastický film roku.

(ska)