10
vychází 24. 2. 2003

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

Český rozhlas 1 - Radiožurnál; sobota - premiéra 13.05, repríza ve 22.00

Památník míru v Caen

Druhá světová válka je v Normandii stále přítomna. Přesněji její důsledky: některá města byla téměř srovnána se zemí a ještě dnes můžete v blízkosti Point du Hoc vidět desítky kráterů, které tam zanechaly bomby. Jen kousek odtud je známý hřbitov Colleville sur Mer, kde se natáčela úvodní scéna filmu zachraňte vojína Ryana. Vlastně celé pobřeží Normandie lemují větší či menší hřbitovy.

S Francouzi se dá mluvit o čemkoliv, ale téma války je pro ně téměř tabu. Hrdinný odboj na straně jedné a kolaborace na straně druhé jsou témata, která se neustále prolínají. Proto návštěvníka expozice věnované období okupace provází tajemná hudba, proto musí sejít až téměř do sklepních prostor muzea. Jsme v Caen, v jednom z nejpozoruhodnějších muzeí. Jsme totiž v muzeu míru.

"Bylo to vlastně přání návštěvníků, už od počátku se tento památník nejmenoval Památník druhé světové války, ale Památník míru. Historikové se totiž shodli na tom, že jeho předmětem nemůže být jen bitva o Normandii a rok 1944, ale že je třeba hledat příčiny celého konfliktu a snažit se je vysvětlit. A stejně tak vysvětlit, že logickým pokračováním války byla studená válka. Jen když vidíme svět v souvislostech, jsme schopni mu porozumět a pochopit příčiny a následky," vysvětluje Christine Dejou, která se v muzeu stará o novináře, a dodává: "Návštěvníci nám řekli: Díky vám jsme pochopili druhou světovou válku. Pomozte nám pochopit i dnešní svět!"

Caen je městem, které po vylodění spojenců v Normandii bylo celé zničeno, a trvalo řadu let, než byly postaveny nové domy a než se život vrátil do starých kolejí. Možná právě proto je impozantní muzeum situováno právě sem. Najdete tu spoustu zajímavých expozic, ale mě nejvíce zaujal film, který je návštěvníkům promítán v kinosále. Širokoúhlá obrazovka je rozpůlena: na pravé straně můžete sledovat vylodění spojenců z jejich vlastního pohledu, na levé straně pak ty samé situace z pozice Němců. Dramatické scény, které si nijak nezadají s úvodní patnáctiminutovou sekvencí z vojína Ryana. Sledujete válku "v přímém přenosu", i když ze dvou rozdílných pohledů.

Muzeum v Caen je důležitou součástí dnešní Normandie - spolu s jablky, cedrem, kravičkami a camembertem. Navštíví ho tisíce návštěvníků nejen z Francie, ale z celé Evropy i Spojených států. "Přichází sem řada veteránů s vlastními vzpomínkami, které se snaží předat svým dětem a vnoučatům, muzeum oslovuje více generací," vypráví Christine Dejou a dodává: "Jezdí sem hodně škol a vůbec je tu hodně dětí, které se tu učí chápat svět."

Místa vylodění spojenců si dnes asi nenechá ujít nikdo, kdo Normandii navštíví. Mnozí se pak zastaví i na hřbitovech, a když přehlížejí dlouhé řady křížů na Colleville sur Mer, padne jim do oka nápis v jejich těsné blízkosti: Nepřemýšlej pouze nad pomíjivostí jejich životů. Pamatuj na slávu jejich ducha

JAN ŠMÍD