9
vychází 17. 2. 2003

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 1. 3. 2003 Český rozhlas 2 - PRAHA - 16.04 hodin

Staří, ale dobří podruhé s Bee Gees

Letošní rok měl nabídnout jedné z nejslavnějších kapel historie populární hudby Bee Gees příležitost k oslavám 40. výročí, které ji dělí od prvního úspěchu, jímž byl její australský hit Three Kisses Of Love, Tři polibky z lásky v lednu 1963. Osud se však někdy bolestně postaví proti předpokladům a přáním. Z trojice bratrů Gibbových už zbyl pouze tandem sestávající z Barryho a Robina. Maurice už od letošního ledna není mezi živými. Zemřel v nemocnici v Miami následkem neprůchodnosti střev ve věku 53 let. Tato smutná událost vlastně zřejmě udělala tečku za předlouhou a velmi zajímavou kariérou Bee Gees.

Britská popová skupina Bee Gees, kterou proslavily zejména písně z filmu Horečka sobotní noci (1977) s Johnem Travoltou v hlavní roli, doposud patřila k neprodávanějším skupinám hudební historie. Se 110 miliony prodaných nosičů se řadí k takovým legendám popové scény, jako jsou The Beatles, Elvis Presley, Michael Jackson či Paul McCartney.

Publicisté Jiří Kasal a Richard Lhotský v rámci dalšího vydání pravidelné vzpomínkové písničkové encyklopedie uzavřou dvoudílný portrét Bee Gees a tentokrát se zaměří na jejich produkci v sedmdesátých, případně osmdesátých letech.

(jk)