9
vychází 17. 2. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 24. 2. 2003 ČT 2 - 21.40 hodin

Kusturica vypráví o své kapele

Emir Kusturica, jehož rozsáhlý tvůrčí profil se v České televizi nyní uzavírá, se nevěnuje jen filmu, ale neméně zdatně vystupuje také jako muzikant. Celovečerní dokument Super 8 Stories by Emir Kusturica - název byl záměrně ponechán v původním tvaru a nepřekládán - mapuje právě tyto hudební aktivity. S velkým úspěchem byl uveden na loňském MFF v Karlových Varech, kde Kusturica navíc se svou kapelou No Smoking Orchestra "živě" koncertoval. Jeho hudební skupina vznikla na začátku 80. let v tehdejší Jugoslávii a při hledání své vlastní originální cesty se inspirovala jazzem, rokenrolem, ale své zdroje nacházela především v nejrůznějších stylech balkánské a cikánské hudby.

Vystoupení Kusturicovy kapely jsou bouřlivá a extravagantníFilm začíná na mimořádně úspěšném turné v roce 2000. Postupně se seznamujeme s jednotlivými členy kapely, Kusturicův syn Stribor sedí za bicími. Ve filmu uvidíme řadu archivních záběrů, které rozšiřují pohled na další (ne)hudební témata, rodinná i společenská. Režisér se mění ve vizionáře, jenž vrství zdivočelé představy o světě kolem sebe, v radostném vytržení manipuluje s obrazy bez nadsázky až magickými, bezostyšně prolíná dokumentární segmenty s hranými pasážemi. Spontánně, přímo s rošťáckou nezbedností porušuje pravidla, kterých dokumentaristé dbají ("Ale já nejsem dokumentarista," Kusturica hbitě odvětí), pohrává si s nejistotou, zda zaznamenávané barbarství způsobů je opravdové, zda rozbíjení všech možných tabu myslí vážně.

Obraz režiséra, scénáristy, herce a kytaristy kapely No Smoking Orchestra, jeho strhující talent a osobitost těch, kteří ho obklopují, vnímáme v pološílených balkánských rytmech a výjimečné energii, kterou všichni zúčastnění vyzařují. Televizní obrazovka sice stírá technické rozdíly, ale snad bude zřetelné, že záběry z koncertů byly natáčeny digitální videokamerou, zatímco scény ze zákulisí černobíle na onen titulový formát Super 8.

Dokument vyvolal všeobecné nadšení. Martina Vacková napsala do Lidových novin: "Ve filmu Super 8 Stories se objeví i výborný černobílý klip s nebožtíkem v rakvi, kterého divoká balkánská hudba donutí notovat si do rytmu." Rovněž Václav Holanec ve Filmu a době nešetří chválou a snaží se přesně charakterizovat, co Kusturicu zajímá: "Přátelské škádlení v rodině i mezi přáteli, které bychom jinde mohli vnímat jako regulérní rvačku, neustále chlapské pohrdání bolestí i přesilou pak odhaluje více než povahové rysy. Není to nic, co by muzikanty specifikovalo. Je to cosi, co je spojuje: místy fyzická rozkoš z fackování je příslušností ke smečce a nevadí, že jeden hraje na svatbách a pohřbech a druhý na koncertních pódiích."

(jš)


Úterý 25. 2. 2003 NOVA - 22.20 hodin

Není co ztratit

Reklamní manažer Nick Beam rozhodně nemá dobrý den. Když přijde domů z práce, zjistí, že mu manželka hýbá s jiným, a když to milenci tvrdě vytmaví, zjistí, že je to jeho nadřízený. Zdá se, že už to nemůže být horší a deprimovaný Nick nasedne do svého auta a vyrazí pryč, aniž by přemýšlel, kam jede. Ocitne se v chudinské čtvrti, kde ho přepadne černoch T. Paul, který prostě s pistolí v ruce nasedne na místo spolujezdce. To je pro Nicka poslední kapka. Šlápne na plyn a přesvědčen, že jeho život nemá žádný smysl vyrazí i s protestujícím T. Paulem do pouště.

Režie Steve Oedekerk. Hrají Tim Robbins, Martin Lawrence, John C. McGinley, Giancarlo Esposito, Kelly Preston a další.


Středa 26. 2. 2003 ČT 1 - 21.50 hodin

Ženský pohled na drogy

Možná překvapivě na prvním programu (což je určitě dobře) vysílá Česká televize dokumentární cyklus s názvem Když musíš, tak musíš? Jsou v něm prezentovány drogy a lidé kolem nich ze všech možných úhlů pohledu prostřednictvím mnohdy dramatických osudů a příběhů.

Narkomanské "nádobíčkoTřetí část cyklu je dílem Heleny Třeštíkové. Nese název Ženy a drogy, drogy a ženy a už podle jména chce ukázat ženský vztah k drogám. Podle Heleny Třeštíkové se ženský a mužský přístup k drogám liší. "Žena má s drogou citový, až vášnivý vztah a o to je to nebezpečnější," vysvětluje filmařka a pokračuje: "Vedle 'normálního' získávání peněz na drogy, tedy krádeží, to u žen velmi často bývá i prostituce, což je zase nebezpečí, které muži znají daleko méně. A navíc ženy jsou matky a mateřství zase může ve vztahu k drogám sehrát významnou roli." Jedna ze tří ve snímku představených dívek se díky mateřství dokázala od drog oprostit, přestože předtím byla na nich závislá asi dvacet let. Ve filmu se svěřuje, jak jí dítě pomohlo.

Druhý osud, který ve snímku Heleny Třeštíkové sledujeme, je podobně šťastný (alespoň doposud). Dívka se léčí a léčbu dokončí. "Bohužel - ne všechny příběhy končí šťastně," podotýká Helena Třeštíková a upozorňuje na svou třetí filmovou hrdinku: "Je to Katka, kterou mnozí znají z mého snímku V pasti. Ta se také léčila, ale bez úspěchu. Její příběh je natolik silný, že jsem mu věnovala ještě jeden film cyklu. Bohužel se musí jmenovat V pasti a stále v pasti. "

Osudy všech tří dívek se prolínají, dva z nich byly filmovány v delším čase. Třeštíková tu uplatňuje svoji oblíbenou a v dokumentu velmi významnou časosběrnou metodu. Jen tak totiž můžeme v jednom snímku sledovat peripetie, zvraty a vývoj jednotlivých osudů. "Chtěla jsem předvést osudy a příběhy, nad kterými se dá, ba mělo by se přemýšlet," charakterizuje Helena Třeštíková smysl své práce.

TOMÁŠ PILÁT


Čtvrtek 27. 2. 2003 NOVA - 9.45 hodin

Dávejte pozor, co se děje v sousedství

Americký režisér Alfred Hitchcock proslul jako mistr filmové hrůzy. Jeho specialitou bylo, aby se hrdina ocitl ve smrtelném ohrožení dřív, než si to stačí pořádně uvědomit. Osudný úder často dopadal zcela nečekaně, často se za ním skrývali protřelí kriminálníci nebo špioni, jimž nic netušící hrdina zkřížil cestu, oblíbení byli též maniaci posedlí vražděním, někdy se ovšem zdálo, že náprava přesahuje lidské možnosti, protože zlo ztrácelo srozumitelnou motivaci, nabývalo iracionální podoby. Připomínám alespoň nedávno vysílaný (a stále působivý) horor Ptáci.

Fotograf v podání Jamese Stewarta uspěl i jako amatérský detektivMezi Hitchockovy zdařilé filmy rovněž náleží Okno do dvora (1954). Zde se rozvíjí trochu odlišný motiv - podezření člověka, který je stále více přesvědčen, že v protějším bytě byl spáchán zločin. Jenže zprvu uvažuje, zda to všechno není jen jeho fikce, zaviněná dlouhodobým znehybněním: zlomená noha není nic příjemného a člověk se nanejvýš může pohybovat na kolečkovém křesle, pokud nechce jen polehávat. Navíc hlavní hrdina (hraje ho velice přesvědčivě James Stewart) je povoláním fotograf navyklý na neustálý ruch, a náhle je po celý den zavřen mezi čtyřmi stěnami, kdy jediným povyražením je vyhlížení z okna s dalekohledem v ruce.

Vyskytly se dokonce domněnky, že znehybněný fotograf je založením voyeur a nyní konečně dostal "zlegalizovanou" příležitost, aby se své vášni mohl cele věnovat. Hitchock tomu neodporuje: "Vsadím se, že když se v protějším okně bude svlékat dívka nebo když docela jednoduše nějaký muž bude uklízet pokoj, devět lidí z deseti od toho neodtrhne pohled. A nechává Stewarta, aby se mu rozjasnila tvář, když nepozorován může přihlížet ranní toaletě půvabné dívky.

Okno do dvora pozvolna rozehrává chystanou zápletku, nejprve sledujeme (spolu se zvídavým fotografem), co všechno dělají lidi v okolí, vidíme, jak jakási dívka nese v košíku štěně, pozorujeme milenecká objetí i starého mládence ze žalu se opíjejícího, až zastavíme se u rozhádané manželské dvojice. Načrtává panoráma drobných lidských zlozvyků, doslovné divadlo nejrůznějších slabůstek a bizarností.

Fotograf své pozorování pravidelně opakuje téměř jako nějaký rituál, kterým se baví, krátí si tak dlouhou chvíli, avšak jen do okamžiku, než si uvědomí, že v rozhádané rodině náhle zmizela žena. A fotograf si začíná klást neodbytou otázku - co se s ní stalo? Nepozorovaně odjela? Nebo byla zavražděna? Jenže nemá k dispozici nic jiného než pouhé podezření, důvěrnou přítelkyni, která není nakloněna takovým domněnkám věřit, a nakonec přítele detektiva, z něhož čiší skepse ještě mohutnější. A vyprávění je o to důmyslnější, že celý příběh sledujeme jakoby z hrdinova pohledu, to jest nevíme víc než on a celé pátrání prožíváme spolu s ním.

JAN JAROŠ


Pátek 28. 2. 2003 NOVA - 21.20 hodin

Boss

Hlavní postavou drsného příběhu, který se odehrává v Los Angeles roku 1954, je Max Hoover, šéf speciálního policejního oddílu, který se na rozkaz starosty pokouší ve městě zlikvidovat organizovaný zločin. Používá přitom nezvykle tvrdé, většinou nezákonné metody, z nichž k nejobvyklejším patří nelítostné shazování z Mulholland Falls. Jednoho dne se však pro Hoovera stane boj osobní záležitostí. To když je v pustině za městem objevena v zemi zarytá mrtvola mladé ženy. Je to herečka, se kterou měl ženatý Hoover před časem poměr. Brzy se objeví také stopa vedoucí k pachateli vraždy. Objeví se totiž film, který herečka natočila v tajném vojenském prostoru, kde se zkoušejí atomové zbraně.

Režie Lee Tamahori. Hrají Nick Nolte, Melanie Griffith, Chazz Palminteri, Michael Madsen, Treat Williams a další.


Sobota 1. 3. 2003 ČT 2 - 17.10 hodin

Jak vládnout v divočině

Vzdálené země přitahovaly filmaře snad od okamžiku, kdy se obraz poprvé rozpohyboval, hojné byly představy, že kolonizace vnáší světlo kultury mezi zabedněnce, ale záhy se začal prosazoval opačný model. Evropští dobyvatelé byli ukázáni jako zlotřilí chamtivci, které nezajímá nic jiného než tučné zisky. Domorodí hrdinové jim dokonce dávali za vyučenou - to je od počátku 30.let příklad Tarzana a jeho nekonečných dobrodružství (i když se ukáže, že Tarzan je vlastně ztracené dítě anglických rodičů), totéž platí pro Kiplingovy Knihy džunglí.

Pokud pomineme případy - jakkoli divácky vděčné - kdy divočina tvoří pouhou kulisu pro napínavé vyprávění, přinášejí největší vzrušení ty filmy, které zkoumají, jak se člověk dokáže přizpůsobit všestranně nepříznivému prostředí. V Conradově Srdci temnoty je hrdina vyslán, aby zjistil, co se stalo s jedním s prominentních obchodníků se slonovinou, který si zřejmě kolem sebe vybudoval jakési domorodé knížectví.

Podobnou událost zpracovává rovněž snímek slavného amerického režiséra Johna Hustona Muž, který chtěl být králem (1975), natočený podle Kiplingovy předlohy. Vypráví o dvou sympatických dobrodruzích. Jsou to příležitostní zlodějíčci, podvodníci, kteří proniknou do odlehlé pustiny, kam noha bělochova snad ještě nevstoupila. Zláká je možnost stát se neomezenými pány místního obyvatelstva, podle evropského vzoru zakládají vojenské jednotky, jeden z nich se dokonce dočkal zbožnění. Ale nedomýšlejí, jak křehká je jejich mocenská pozice, z valné části založená na iracionální úctě. V hlavních rolích se představí Sean Connery a Michael Caine.

Sean Connery jako vládce exotického státečkuI když se příběh odehrává kdesi v nepřístupných pláních Afghanistánu, film byl natáčen v Maroku. Dvě stě lidí postavilo fiktivní starobylé pouštní město, ale zničující vedro mnohokrát ohrozilo zdárný průběh prací. Prožité nesnáze však vynahradil pocit dobře odvedené práce. Hustonův snímek patří mezi ta díla, která žánr dobrodružného vyprávění povyšují k úvaze o vrtkavosti štěstěny, o potrestané chamtivosti, o pýše, která předchází pád. Ale také v něm lze vidět podobenství o neslučitelnosti evropské racionality se životem domorodců, ovládaným vírou v kouzla a všudepřítomnou magii. Huston své protagonisty nijak neidealizuje, i když se na ně dívá s porozuměním, byť někdy trochu výsměšným. Svými činy však odpovídají době, v níž žijí - největšímu rozmachu britské koloniální říše. Jejich osud jako by předznamenával, co v budoucnu očekává také ji.

JAN JAROŠ


Neděle 2. 3. 2003 PRIMA - 21.55 hodin

Plačící dítě

Madeline Jeffreysové zemřel po těžkém porodu chlapec. Proto s manželem Ranem odjíždějí na ostrov do starého domu, který mladá žena zdědila po předcích rodu Gageů. Dům působí poněkud strašidelně a Madeline zde odevšad slyší dětský pláč. Setká se se starou ženou Rachel, která ji varuje před pobytem v domě. Poblíž hřbitova objeví neoznačený hrob s rokem 1889 a zvláštním symbolem. Reverend jí vysvětlí, že symbol má zadržet zlou sílu, aby neškodila lidem. Madeline najde stejný symbol i na zazděných dveřích v domě. Za nimi nalezne malou místnost, nejspíš dětský pokoj.

Režie Robert Lewis. Hrají Mariel Hemingwayová, Finola Hughesová, George Del Hoyo, Kin Shrinerová, Collin Wilcox Paxton a další.