9
vychází 17. 2. 2003

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Jiří Cerha, C&K Vocal a prévertovští Démoni

Generace, Balada o zemi, Causa krysař... Co album, to zápis do historie české populární hudby. Řeč je o formaci C&K Vocal, na kterou se v posledních více než deseti letech nespravedlivě zapomínalo. Tato kolektivní ztráta paměti patrně souvisí s okamžikem, v němž se jeden ze zakladatelů skupiny Ladislav Kantor odhodlal k politicko-úřednické dráze a ten druhý, tedy Jiří Cerha, přivedl soubor ke stálému angažmá v pražském Divadle Labyrint.

Další divadelní kapitola v pětatřicetileté historii vokálního souboru sice nebyla posluchači ani novináři reflektována ani zdaleka tak pozorně jako kupříkladu ta semaforská začátkem sedmdesátých let, naštěstí však písně, které v představeních zejména Dětského studia Divadla Labyrint, ale například i v inscenacích Travestií zazněly, nezmizely s rozsáhlou rekonstrukcí dnes už opět Švandova divadla. Právě naopak, skladby, kterými v průběhu devadesátých let C&K Vocal repertoár Labyrintu výrazně ovlivnil, nyní vycházejí na albu Démoni a divoucí divy.

Současný C&K Vocal je více než kdy dřív závislý na osobnosti Jiřího Cerhy, kapelníka, majitele možná nejvýraznějšího hlasu, ale též výhradního skladatele skupiny: její nové album obsahuje šestnáct básní a textů, zhudebněných jediným autorem a k výslednému tvaru dovedených jediným aranžérem. Seznam "textařů" by byl obsáhlejší - převažuje sice Jacques Prévert, jehož básně si o hudbu přímo říkají, ale najdeme tu i texty Hanse Arpa, Philippa Soupaulta či Franze Werfela. Připomenu-li ještě alespoň některé z deseti překladatelů - například Františka Hrubína, Marii Bieblovou, Vladimíra Mikeše, Jindřicha Pokorného -, laskavý čtenář jistě pochopí, jaký kus práce Jiří Cerha (který si navíc v písních předepsal nejvíce sól) pro zdar alba odvedl.

Ale za to hlavní, tedy v Česku stále nedostižné, dokonale "vyzpívané" vícehlasy, buďme vděčni nejen Cerhovi. Hana Horká, Zuzana Hanzlová, Helena Arnetová (dočkáme se někdy reedice jejích sólových alb z konce osmdesátých let?), ale také Michal Pleskot či hostující herečka Veronika Pospíšilová si zaslouží hlubokou poklonu. Stejně jako vydavatelství Spojené náhody, založené několika fanoušky jen za účelem vydání tohoto, v pořadí už desátého cédéčka C&K Vocalu.

MILAN ŠEFL

(C&K Vocal: Démoni a divoucí divy. CD, 46 minut. Vyd. Spojené náhody, 2002.)

Průřez novým albem Jiřího Cerhy a C&K Vocalu si můžete poslechnout v sobotu 1. března na ČRo 2.