8
vychází 10. 2. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Bratrstvo neohrožených

Po válečných filmech, které Steven Spielberg natočil (Schindlerův seznam, Zachraňte vojína Ryana) se mu, zdá se, ve válečné tematice zalíbilo. Po dohodě s hercem Tomem Hanksem se režisér rozmáchl k objemnému projektu, který vznikl podle literární předlohy autora Stephena E. Ambrose. Jmenuje se The Band of Brothers (český překlad je poněkud volnější - Bratrstvo neohrožených) a Spielberg se na něm, na rozdíl od Hankse, podílel jen jako producent (se svou společností Dreamworks). Na kazetách a DVD jej distribuuje společnost Warner Home Video.

Bratrstvo neohrožených je osmidílný hraný projekt, který líčí příběh jedné vojenské jednotky vycházející z historických faktů. Osudy jednotlivých členů tzv. roty E se odehrávají na pozadí výcviku jednotky americké armády, která byla posléze nasazena v operacích spojeneckých vojsk ve druhé světové válce. Na scénářích jednotlivých dílů se vystřídali různí autoři, včetně samotného Hankse, který pátý díl také režíroval.

Seriál začíná v Toccoa v Georgii, kde se v roce 1942 školí ve výcviku nesourodá skupina dobrovolníků, toužících stanout v řadách parašutistů. Pod vedením nesmlouvavého poručíka Sobela se z nepřipravených zelenáčů stává elitní jednotka schopná zvládnout i ty nejnáročnější úkoly. Jak plyne děj, vyostřují se konflikty mezi rozporuplnou osobností poručíka a jeho kolegou Wintersem, vojáci absolvují první seskok a hned těžkou německou palbu v proslulý den D ve Francii, po něm následují další obtížné operace v Normandii, krátký oddech v Anglii a zase nový přesun.

Spielberg s Hanksem pojali svůj projekt velkoryse. Nepočítaje obrovský rozpočet a rozsáhlý vojenský arzenál i dobové kulisy, si dali práci s castingem (v podstatě neznámé herecké tváře, ale vynikající výkony) i celkovou atmosférou. Napětí před nasazením, půtky vojáků, válečná vřava i osobní příběhy - to vše drží režiséři v přesvědčivé jednotě. Maximální pozornost je věnována kameře, jež přesně kopíruje náladu situací a denního i nočního času, mj. uvážlivou volbou barevných tónů. Nedílnou součástí věrného vyznění díla je hudba Michaela Kamena.

(ska)