8
vychází 10. 2. 2003

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ZKRAJE TÝDNE

Tancuj, tancuj, ale hlavně (se) vykrůcaj

"Levá, pravá, obrat a zpět, úkrok a zhoupneme se" - tak i nějak podobně to chodí na parketech v normálních tanečních. Ale nejen tam, zdá se. Jako kdyby existovaly i taneční kurzy "politicko-diplomatické". A tak se setkáváme s výkony, hodnými opravdových mistrů úkroků, obrátek a nejrůznějších zhoupnutí i na poli, na kterém očekáváme spíš jiné kroky. Řeč politiků a diplomatů pochopitelně nebývá přímočará a pokaždé naprosto srozumitelná, mnohdy je potřeba poněkud rozšifrovávat, co kterým výrokem vlastně jeho autor mínil. Budiž. Ale v poslední době je těch tanečků nějak víc a víc. Naši politici při prezidentských volebních čtverylkách hodnotili dění jako "složitou situaci" a zuby nehty odmítali přistoupit na příliš přímočarou charakteristiku, že jde o krizi. Tady v Moskvě je často možné sledovat podobné výkony, které se lidem snaží dokázat, že v jednoduchosti vůbec není síla. Tak zvané "začistky" ruských vojáků v polorozbořených čečenských vesnicích pak nejsou šikanováním civilního obyvatelstva, ale "vytvářením příznivého klimatu k normalizaci situace v severokavkazské republice" federálními jednotkami před vyhlášeným referendem o nové ústavě. Důstojník, který znásilnil a poté zabil mladou Čečenku vůbec nespáchal zločin. Vždyť on byl přesvědčen, že likviduje zakuklenou osmnáctiletou ostřelovačku. Když tenhle ruský tanec - "kozáček" - vypadal už moc divoce, přišlo se na to, že byl přece plukovník nepříčetný a za nic nemůže. "Levá, pravá, obrat a zpět, úkrok a zhoupneme se".

Útěky a dezerce vojáků, ponižovaných a nezřídka bitých nadřízenými, kterých přibývá snad každým týdnem, jsou pro změnu pouhým "vzdálením se" skupin vojáků z místa jejich určené služby. Jak se tomuto rozšířenému jevu bude říkat v konkrétních případech pak určuje, jestli se vojáci vrátí k posádkám sami nebo skončí s prosbami o pomoc v kancelářích organizace "Matky vojáků". Tanec kolem toho bývá také poměrně hlučný. "Levá, pravá, obrat a zpět, úkrok a zhoupneme se". Nebo že by tam mělo být - dle vztahu politiků k lidem, co do toho stejně nevidí - spíš použito tvaru "zhoupneme je"?

Docela se mi libí názor, že houpat se člověk ještě někdy nechá, ale když ho už kutálejí, tak je to moc. Jenomže ono se v oněch mezinárodních tanečních pro politiky a diplomaty podle všeho neučí jen "levá, pravá, obrat a zpět, úkrok", ale jsem přesvědčen, že mezi povinné tance patří i tolik populární šlágr v nové úpravě "Tancuj, tancuj, ale hlavně (SE) vykrůcaj."

PETR VOLDÁN, Moskva