6
vychází 27. 1. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Úkryt

Americká herečka Jodie Fosterová si čas od času libuje ve vyhrocených filmových příbězích, nejlépe plných napětí. Hned v jednom z prvních doslova zazářila - v mimořádně zdařilém thrilleru Jonathana Demmea Mlčení jehňátek, kde si zahrála s Anthony Hopkinsem. Před časem ji zlákal další podobný scénář k filmu Úkryt. Film nyní nabízí na videokazetách společnost Bonton Home Entertainment.

Jedním z pozoruhodných momentů filmu Davida Finchera jsou hned úvodní titulky, které běžně na plátně neuvidíte. Ostatně, Fincher patří v Hollywoodu k tvůrcům, kteří už dnes celkem spolehlivě reprezentují žánr kvalitního thrilleru, jenž vás nenechá až do konce projekce v klidu. Vzpomeňme například na jeho film Sedm o zvráceném vrahovi trestajícím své spoluobčany za páchání sedmi biblických hříchů nebo na Hru s Michaelem Douglasem o zábavě pro multimilionáře pohybující se na hranici života a smrti.

Příběh nedávno rozvedené třicátnice Meg (již hraje Jodie Fosterová) se odehrává v New Yorku. Mladá žena se právě přestěhovala se svou dcerou do nového bytu se zvláštním úkrytem... Ani jedna však zatím netuší, jak brzy ho budou potřebovat. Těší se na klid a uvolněně vedenou domácnost. Do chvíle, než do domu vniknou nevítaní lupiči (role jednoho z nich se skvěle zhostil Forest Whitaker). Ti hledají něco velmi cenného, o čem však ani jedna z nich nemá tušení. Zdánlivě nejbezpečnější místo v domě se náhle stane tím nejděsivějším.

Jodie Fosterová natáčela film ve vysokém stupni těhotenství a některé scény musely proto být dotočeny po porodu. Tím se značně navýšil produkční rozpočet - zhruba o milion dolarů. Účast herečky však byla pro producenty klíčová. Ostatně, rafinovaně budované napětí a tajemná atmosféra, jíž se Fosterová dokáže velmi citlivě přizpůsobit, sehrály své. Bez zajímavosti není, že hlasovou účast přijala ve filmu také Nicole Kidmanová. V originální verzi je slyšet v telefonu jako žena Megiina exmanžela. Téměř dvouhodinový působivý snímek Davida Finchera najdete v prodejnách i půjčovnách také na DVD, s nezbytnými bonusy o natáčení, rozhovory a zajímavými detaily.

(ska)