6
vychází 27. 1. 2003

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ZKRAJE TÝDNE

Jaký bude svět

Britský týdeník Economist vydává vždy v lednu zvláštní číslo věnované vyhlídkám planety v nadcházejícím roce. Časopis je na dobrém papíře, plný reklam na luxusní limuzíny, investiční fondy a bankovní poradenství. Z obálky se smějí tváře prezidentů USA, Ruska a Číny a premiérů Velké Británie a Německa. Jakoby omylem se mezi nimi letos krčí obrázek afrického chlapce, který dostává očkování proti zákeřným chorobám. Jak se později dozvíte, je to vlastně ilustrace pokroku ve farmaceutickém průmyslu. Publikace Economistu "Svět v roce 2003" je svéráznou sondou do myšlení politické, ekonomické a mediální elity naší planety.

Už delší dobu mám pocit, že se z většiny novinářů staly technokraté písma, kteří principiálně odmítají vidět hlubší souvislosti lidského života a programově se vyhýbají tématům, která vybočují z toho co se může přihodit jednoho všedního dne každému člověku, firmě nebo státu. Vedle analýzy situace v klíčových oblastech a zemích planety si magazín o roce 2003 všímá hlavních ekonomických a vědeckých trendů. Zakladatel Microsoftu Bill Gates ve svém článku rozebírá budoucnost počítačů a předpovídá, že se jako pavučina "neviditelně" rozlezou do našich domovů a ovládnou a propojí všechny elektronické systémy, které dnes známe. Prognostik a filozof Francis Fukuyama zase přemýšlí o budoucnosti sportu v epoše nových léků a genetického inženýrství - píše o tom, že ve sportu už nebude rozhodovat přírodní talent, ale odvaha k lékařským experimentům na vlastním těle. Na jiných stránkách ročenky se dočtete, kolik peněz se protočí v blázinci zvaném Hollywood a jaká budoucnost čeká řetězce rychlého občerstvení.

Způsob sestavení magazínu "Svět v roce 2003" ukazuje, že v západním myšlení dominují peníze, plný žaludek a moc snad ještě více než v minulosti. Většina lidí v Severní Americe a v Evropě se může těšit na to, že jejich vlády budou pracovat na udržení ekonomického modelu, který přináší slušnou životní úroveň - kdo by neměl radost. To se ale dá jen při velmi povrchním pohledu nazvat prosperitou. Existují totiž prosperita těla i prosperita duše. A celá ročenka "Svět v roce 2003" je o tělesných nebo lépe řečeno konzumních potřebách, které nám ordinuje na spotřebě postavený životní styl.

Psát o tom, jaké duševní bohatství čeká na lidstvo v letošním roce, by bylo asi těžší, ale nemyslím, že je to nemožné. Stačí se víc zaměřit na to, co stresuje a trápí ženy a muže v různých koutech planety, co negativního a dobrého jim přináší prosperita, ale i chudoba, mládí nebo stárnutí. Zda viagra opravdu pomáhá odstranit chlapské citové problémy, zda se ženám daří dosahovat společenského uznání, aniž by ztratily své kouzlo a jedinečnost. Vždyť o čem je lidský život víc, než o nekonečné řece vnitřních myšlenek, pocitů a přání, které chtějí na světlo. A mají na to určitě větší právo, než reklama na aerolinky.

MILAN FRIDRICH, Brusel