5
vychází 20. 1. 2003

Zpět na obsah         

Tipy
Českého rozhlasu


Středa 29. 1. 2003 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 20.00 hodin

Klasický koncert plný pohody

Bylo by jistě zajímavé, kdyby se mohli setkat dva skladatelé, kteří žili v dobách velmi odlišných a časově velmi vzdálených - Joseph Haydn a Ilja Hurník! Je zajímavé, že jemný humor vládl, vládne a bude vládnout v každé době. Přináší potěšení všem, kteří touží po úsměvu - ovšem ne bezbřehém či naivním.

Ilja HurníkLaskavou moudrostí a vtipem nás v příštím Koncertě, který proběhne v rámci středeční Akademie na stanici Český rozhlas 3 - Vltava, obdaří Ilja Hurník, který tyto koncerty již léta připravuje a osobitě nás jimi provází. Uvede Haydnovu Symfonii č. 22 Es dur, která má název Filozof, zazní v klasickém podání Komorního orchestru Kantiléna za řízení Adriana Shepherda. Výsledkem oné "filozofické vážnosti", jež z díla vyzařuje, však není posvátná úcta k vážnému mysliteli, nýbrž shovívavý úsměv nad jeho občasnou roztomilou nemotorností v životě každodenním a všedním.

Svěžestí a radostí ze společného muzicírování září i jedna z nejoblíbenějších skladeb novodobé české hudby - Trojkoncert pro trubku, lesní roh, pozoun a orchestr předčasně zemřelého českého skladatele Jožky Matěje, který dechovým nástrojům rozuměl jako málokdo. Sympatické na uváděném snímku je setkání instrumentalistů z Rozhlasových a Pražských symfoniků. S trojicí významných žesťových hráčů Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK účinkuje Symfonický orchestr Českého rozhlasu, řízený svým šéfdirigentem Vladimírem Válkem.

Každý klasicky koncipovaný koncert by měla otevírat předehra. Že Berliozův slavný Římský karneval v jiskřivé nahrávce České filharmonie s Karlem Ančerlem navodí tu pravou radostnou atmosféru, netřeba pochybovat.

BOHUSLAV VÍTEK