4
vychází 13. 1. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Bondovky

Společnost Bonton Home Entertainment dala ještě před koncem loňského roku fanouškům bondovek milý dárek. Vydala na DVD část kolekce filmů s jedním z nejpopulárnějších filmových hrdinů - nehynoucím (a nestárnoucím) agentem 007.

Když vstoupil v roce 1962 do kin první film s Jamesem Bondem alias Seanem Connerym dr. No, producenti počítali s úspěchem. Těžko však mohli předpokládat, že právě startuje "pilot" jedné z nejlegendárnějších sérií filmů, která vešla do dějin kinematografie pod jménem bondovky. Ty se posléze staly téměř samostatným žánrem. Oslnivý hrdina si získal své příznivce především proto, že nebudil výsměch svou prvoplánovou neporazitelností, nýbrž že si z ní udělal objekt ironie. Ať už procházel agent ve službách Její královské výsosti jakýmkoli nebezpečím, státy a ložnicemi, vždy tak činil s větší či menší duchaplností a nadhledem. Příběhy, které se pohybují mezi sci-fi a akčním filmem, dokonale naplnily diváckou touhu po dobrodružství i zábavě. A to i přesto, že se čas od času staly terčem kritiky upozorňující na to, že Bondovi nepřátelé mají příliš často a zjevně svůj původ v neevropských zemích (Japonsko, Amerika, Rusko).

Bonton zařadil na DVD snímky režiséra Guye Hamiltona - Muž se zlatou zbraní, Lewise Gilberta - Agent, který mne miloval a Moonraker a Johna Glena - Chobotnička, Jen pro tvé oči a Vyhlídka na vraždu, kde si Bonda zahrál Roger Moore. A také Glenovy filmy Dech života a Povolení zabíjet, kde si nakrátko zkusil roli svůdce žen Timothy Dalton.

A jak je na DVD zvykem, nabízí fanouškům také bonusy zahrnující dokumenty z natáčení, kaskadérské kousky, komentář herců a filmového štábu, kinotrailery, TV spoty a fotogalerii. Díky nim můžeme nahlédnout do zákulisí tvůrčí dílny a často až neuvěřitelného natáčení akčních scén.

(ska)