4
vychází 13. 1. 2003

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


POEZIE V ROZHLASE

Český rozhlas 3 - Vltava, 26.ledna, 9.30 hodin

Piš, nebo střelím!

Literární pořad Souzvuk, nazvaný Piš, nebo střelím! je věnován básníku Ivanu Divišovi (1924-1999). Z autorových slov, kterými končil nejeden dopis do Čech, čiší urgentnost, jiskřivý humor, výzva ke komunikaci, bojovnost, odvaha i zoufalství, strach ze samoty a z vlastní povahy, svéhlavost, úspornost a přesnost vyjadřování, touha po lásce a znovunastolení řádu, možnost tragédie, vědomí stínu, napětí, které lze uvolnit pouze odpovědí anebo smrtí. Stejně tak přistupoval Ivan Diviš k poezii a tak přistupovala i poezie k němu. Jeho dílo je rozsáhlé, sebecharakterizující, není k němu co dodat.

Ivan Diviš v roce 1998 na bítovském setkání básníkůV době, kdy se chystal psát Jednu loď, mi Ivan Diviš vyprávěl vizi ještě jiné básnické skladby, kterou chtěl věnovat všem lidem, které kdy směl milovat a kterou tehdy nazval Jizba: Sedíme v jizbě, ale obrovský / obrovský trámy a na stole je kus špeku, ale toho narůžovělýho, rozumíš, toho narůžovělýho / pecen chleba a dvě lahve vodky / a takhle se častujem a jó, to jsem zapomněl říct - venku sněží, ale sněží nepřetržitě už asi tejden a každýho to sere / a tam v rohu jsou kamna kachlový a u nich je návod, jak s nima zacházet / protože to se musí vždycky začít už o půlnoci / protože ráno bysme se nenasnídali / jaká je tam zima? Zima. /A pak je tam něco naprosto divnýho - všechny jarní kytky najednou vyrážej a nebe se rozjasní, září / a to je Bůh - přichází Kristus v takovym ošuntělym kabátu a klobouk má taky takovej roztrhanej / a svléká se a září, je poset démanty.a říká: "Nenechte se rušit nenechte se rušit, já si dám s váma." / no, to je prostě milostný / a pak říká: "A co takhle polku nebo mazurku?" / a to je, myslim, konec.

Tato báseň, kterou zřejmě Ivan Diviš nikdy nedokončil, ne-li k jeho poezii, pak k němu samotnému patří. Stejným kriteriem jsem se řídila při výběru hudby, která pořad Piš, nebo střelím! provází. Uslyšíte i archivní záznam básníkova hlasu.

PAVLA MILCOVÁ