3
vychází 6. 1. 2003

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Úterý 14. 1. 2003 Český rozhlas 2 - PRAHA - 0.04 hodin

Čtení v knize života

Lidský genom, nadneseně nazývaný kniha života, příručka člověka a kód kódů, je pokladnicí neuvěřitelné hodnoty, říká ve své knize "Rozluštěný genom" Kevin Davies. V Meteoru začínáme v tomto týdnu do ní nahlížet.

Čtení této knihy se však může zdát strašlivě nudné. Je pochopitelné, že vás tři miliardy písmen udolají. Kdyby byl souhrn lidských genů napsán velikostí písma knihy, obsahovala by každá stránka přibližně tři tisíce písmen a průměrný gen by tak zaplnil pět stran. Dědičná hmota průměrného lidského chromozomu by vyplnila přibližně 200 knih, a celý souhrn genů jednoho člověka knihovnu o 4000 svazcích. Jinak řečeno, vyžadovalo by celý lidský život než bychom vyslechli recitaci všech těchto písmenek. Kromě odstrašující délky nemá lidský genom žádnou dějovou zápletku, většina textu je úplné tlachání a stovky stran jsou prostě tvořeny nekonečným opakováním téže sekvence. A pokud nějaké slovo dává smysl, kapitoly obvykle zanechávají čtenáře v nejistotě, co se tím textem vlastně myslí.

Autoři jedné populární učebnice genetiky si dovolili položit otázku, "zda taková sbírka neuvěřitelně nudného čtení může mít nějakou jinou hodnotu než půjčovna knih pro nespavce."

Klíč k pochopení úžasné různorodosti lidské populace leží v jemné variabilitě uvnitř genu. Předvádí se diapozitiv, na němž dva muži, dokonale oblečení v bílém smokingu a upravení, stojí vedle sebe. Oba jsou idoly americké sportovní scény. Jeden z nich je William Shoemaker, žokej šampion, vítěz téměř 9000 závodů, druhý Wilt Chamberlain, legendární basketbalista Los Angeles Lakers. Shoemaker měří sotva 1,5 metru a pěkně zpocený váží 43 kilogramů. Shoemakerova hlava sotva dosahuje k Chamberlainově pupku. Tak nápadné jsou rozdíly mezi vzhledem obou mužů, že si ani nevšimnete, že Shoemaker je bílý a Chamberlain černý. To jsou dvě extrémně odlišné interpretace naší knihy života. Předpokládejme, že bychom mohli dát mapu dědičné hmoty obou pánů hezky vedle sebe jako na obrázku a srovnat je. Kupodivu bychom zjistili, že celé dlouhé úseky mají zcela totožné. Kdybychom prošli několika sty písmen, snad bychom přišli na jedno rozdílné u těchto mužů. Přibližně pouhý jediný rozdíl na tisíc písmen lze očekávat u dvou zcela nepříbuzných lidí.

(bi)