1
vychází 23. 12. 2002

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


FONOGRAM

Konec roku nabízí vhodnou příležitost seznámit pravidelné čtenáře těchto sloupků s některými novinkami, na něž se mohou těšit v nejbližší budoucnosti. Připravily je pro ně kromě ČRo 2 i pražský Retroklub a některá domácí hudební vydavatelství. Současně upozorňujeme posluchače na zvláštní vydání pořadu Fonogram Gabriela Gössela, v němž 26. 12. v 16.04 zazní mimo jiné písničky na přání a ukázky z některých připravovaných pořadů.

Co čeká na gramofonisty v roce 2003

Schůzky příznivců starých zvukových záznamů z Prahy a okolí, sdružených v Retroklubu, se konají každé úterý po 16. hodině v malém kinosále Národního technického muzea v Kostelní ulici v Praze 7. Ze starých šelakových gramodesek a fonoválečků zde zaznívají v námětových pořadech připravovaných jednotlivými členy klubu dokumentárně zajímavé historické nahrávky doplňované občas projekcemi starších hudebních filmů. Sběratelé se zde navíc mohou pochlubit svými přírůstky, domluvit si případnou výměnu desek, informovat se o bleších trzích či burzách, kde lze objevit staré gramodesky, nebo třeba prodiskutovat způsoby čištění starých nahrávek a jejich přepisování na moderní nosiče. Vstup na tyto pořady je volný a všichni zájemci jsou srdečně zváni.

Nahlédněme teď do programu Retroklubu na první pololetí roku 2003, kdy budou premiérově uvedena například následující pásma:

Jára Pospíšil po roce 1940. Peripetie umělecké kariéry naší největší hvězdy operety v době protektorátu a jeho složitá cesta padesátými a šedesátými lety minulého století - 7. ledna.

Karel Ctibor na gramodeskách z let 1938-1943. Účast v pořadu přislíbil syn tohoto neprávem opomíjeného tenoristy, po němž zůstaly četné nahrávky na gramodeskách značek HMV, Columbia a Odeon - 14. ledna. (Předpremiéra rozhlasového pořadu.)

The Settler's Club. Hudební připomínka 50 let umělecké činnosti tohoto původně trampského pěveckého sboru, který nahrával gramodesky již od konce dvacátých let minulého století - 21. ledna.

Jazz a taneční hudba po roce 1945. Co si mohli příznivci těchto žánrů přinést z gramofonových prodejen v době těsně po skončení druhé světové války, aneb In the Mood, Sentimental Journey, Hey, ba-ba-re-bop - 4. února.

Jak zpívala Zdena Vincíková. První gramofonové snímky předčasně zesnulé zpěvačky se zajímavě zabarveným hlasem, která svým zpěvním projevem oscilovala mezi šansonem a swingem - 11. února.

R. A. Dvorský v orchestru Sama Baskiniho. Málo známé nahrávky hot dance music, které Dvorský natáčel se zárodkem svých Melody Boys v letech 1929-1930 v Berlíně pro gramofonovou firmu Kalliope. Pořad navštíví Karel Vacek mladší, jehož otec se účastnil nahrávání většiny snímků, jež budou uvedeny - 18. února. (Předpremiéra rozhlasového pořadu.)

Mimopražští zájemci mohou získat z jednotlivých pořadů Retroklubu zvukové záznamy a případně si objednat i kompaktní disky s kvalitními přepisy nahrávek různých interpretů z původních šelakových gramodesek - pro začátek jmenujme písničky v podání J. Pospíšila, Fr. Smolíka, Fr. Kryštofa Veselého, R. A. Dvorského, či K. Ctibora (kontaktní telefon 607 922 349, p. Appl).

Kromě těchto nekomerčních aktivit chystají v následujícím roce realizaci několika projektů, které jistě potěší nejen pamětníky, též některá domácí hudební vydavatelství. Pro příznivce skladatele Eduarda Ingriše bude určeno CD s přepisem původních nahrávek jeho nejúspěšnějších písniček - chystá ho vydavatelství Radioservis, a. s. jako součást většího projektu věnovaného této významné osobnosti naší populární hudby.

Významný počin ohlašuje Židovské muzeum v Praze, které se ujalo hudebního odkazu tragicky zemřelého Fritze Weisse a u příležitosti 60 let od vzniku poslední gramofonových snímků orchestru Emila Ludvíka, na jehož nahrávkách se tento vynikající muzikant a aranžér účastnil, vydává profilové CD s kvalitními přepisy více než dvou desítek snímků tohoto progresivního jazzového orchestru.

O realizaci několika podobných projektů usiluje i vydavatelství Supraphon: sto let od narození E. F. Buriana by mělo připomenout CD s přepisy gramofonových snímků z "jazzového" období tohoto avantgardisty. Stejné vydavatelství uvažuje i o vydání přepisu nahrávek původních trampských sborů z konce dvacátých let minulého století.

Český rozhlas 2 bude i v roce 2003 pořádat každý úterní podvečer zvukové výlety do historie nejen české populární hudby. Hned třikrát bude pravidelný pořad Fonogram G. G. již v lednu věnován nahrávkám vynikajícího zpěváka populáru z konce třicátých let Karla Ctibora, v následujících pořadech se pak posluchači budou moci seznámit s melodiemi z gramodesek značky Artona, Columbia, Orchestrola a HMV, nahrávkami orchestru Sama Baskiniho (účinkovala v něm řada českých muzikantů), profilem skladatele a kapelníka F. A. Tichého, prvními nahrávkami pozdějšího idolu dívek a paní Járy Pospíšila či lechtivými kuplety komika Vojty Mertena. Zazní i raritní jazzové nahrávky z fonoválečků a "diamantových" gramodesek značky Edison, které byly natočené ještě před rokem 1920. Posluchači uslyší též snímky jazzového orchestru Jacka Hyltona a souboru The Charleston Serenaders, písničky českých autorů v podání německých orchestrů a zpívané německými vokalisty a z méně známých gramodesek z třicátých a čtyřicátých let minulého století zazpívají čeští zpěváci a zpěvačky populární písničky například anglicky, francouzsky nebo německy.

Každé poslední úterý v měsíci bude jako obvykle vyhrazeno melodiím filmového plátna - v následujícím roce posluchači uslyší písničky z českých filmů, jež byly premiérově uvedené do kin v letech 1933 a 1934.

Podrobnější informace o všech těchto hudebních pořadech bude i nadále přinášet na tomto místě Týdeník Rozhlas. Během prázdninových měsíců se navíc budou moci čtenáři seznámit s příběhem unikátních zvukových záznamů, které na objednávku České akademie věd a umění pořizovala v Československu na přelomu dvacátých a třicátých let minulého století francouzská gramofonová firma Pathé.

GABRIEL GÖSSEL, goessel@volny.cz

Obrazová dokumentace archiv autora

Příště: Barový zpěvák Karel Ctibor