52
vychází 16. 12. 2002

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Vinohrady a Chorchestr aneb Dva suverénní debuty

Začínající české skupiny to dnes věru nemají lehké. Pravda, teoreticky si mohou hrát co chtějí a kde chtějí, jenže pokud zrovna nemají to štěstí, že látají "díru" na trhu (řečeno dnes běžnou hudebně-obchodní hantýrkou), zdejší pobočky obřích světových vydavatelství je pod svá křídla nevezmou.

Naštěstí existuje i jiná možnost, než obcházet vlivné postavy hudebního showbyznysu a vnucovat jim svá dílka. Tak třeba pražská skupina Vinohrady si své cédéčko V českém znění vydala sama a přestože jde spíše o jakousi ochutnávku než o řádné album, nedopadlo to vůbec špatně. Pětice svižných, ve funku ukotvených písniček, prozrazuje skladatelskou i hráčskou zručnost a dokonce i značnou zkušenost - nahrávky vůbec nezní "upoceně", ač ve studiu skupina strávila pouhé dva dny. Je to jistě dáno také tím, že Vinohrady se na české klubové scéně pohybují už dobrých deset let a tím pádem mají hodně odehráno. Skupina se letos předvedla i na festivalu na hradě Okoři a v konkurenci zvučných jmen tuzemské populární hudby se její koncertní set rozhodně neztratil - kdo ví, možná právě toto vystoupení jí umožní natočit "dlouhouhrající" album.

V obdobné, leč přece jen širší stylové ohrádce se pohybuje i další debutant - brněnská skupina Chorchestr, která natočila svou první desku Arabigbit pro malé a nepříliš mocné, o to však pilnější vydavatelství Indies. Také Chorchestr, nyní už devítičlenný band, zvěčnil svou pověstnou koncertní živočišnost s pozoruhodnou suverenitou. Pod producentskou taktovkou renomovaného bubeníka Pavla Fajta se dařilo košaté dechové sekci, ale i triu zpěváků - vedle takřka výhradního autora písní Maria Buzziho tu zpívají i Petra Svozilová a Dorota Barová (dříve Blahutová) z originálního a cenami Akademie populární hudby ověnčeného dua Tara Fuki.

Zatímco v mnohém spřízněné Vinohrady nezapřou své bigbítové kořeny a hrají vskutku "v českém znění", Chorchestr působí kosmopolitnějším dojmem: pohrává si s prvky jazzu, funku či popu a přestože také tato kapela zpívá česky, bude jistě srozumitelná i kdekoli za hranicemi.

MILAN ŠEFL

(Chorchestr: Arabigbit. CD, 47 minut. Vyd. Indies Records, 2002. Vinohrady: V českém znění. CD, 22 minut. Vyd. vlastním nákladem, 2002)

Průřez alby skupin Chorchestr a Vinohrady si můžete poslechnout v sobotu 28. prosince na ČRo 2 - Praha.