51
vychází 9. 12. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

E. T. v novém kabátě

Uplynulo dvacet let od okamžiku, kdy se na filmovém plátně zjevila postavička známá jako E. T., která se stala na dlouho diváckým idolem. Režisér Steven Spielberg si tímto filmem údajně splnil svůj dětský sen. Po dvacítce dal svému Mimozemšťanovi dárek - obnovenou verzi. Společnost Bonton Home Entertainment ji nyní nabízí na videokazetách.

Nedaleko předměstí Los Angeles přistane kosmická loď. Mimozemšťané se rozejdou po okolí a jeden z nich se zatoulá příliš daleko a nestihne odlet své lodi. Uvízne tak na naší planetě. Úkryt najde mimozemšťan v kůlně nejbližšího domu a tady ho objeví desetiletý Elliot, který se stane jeho největším kamarádem. Roztomilé příšerce jménem E. T. se však stýská po domově a chce stůj co stůj se "svými" navázat spojení. Nezdaří se a E. T. se rozstoná. V té době už je jeho úkryt vypátrán a nemocný mimozemšťánek se stane cílem zvědavých vědců.

Režisér Steven Spielberg natočil E. T.- Mimozemšťana ve svých pětatřiceti letech a dodnes má k němu velmi něžný a sentimentální vztah. Možná právě proto tak tvrdošíjně odmítal natočit pokračování. Jeho obnovená verze (tak jako jeho kolega George Lucas věnoval podobnou Hvězdným válkám) však stojí za to. Nechal počítačově upravit některé tehdy nepoužitelné scény (film je nyní o 11 minut delší), digitalizovat Oscarem oceněnou hudbu a provedl i drobné dějové úpravy. A tak není pochyb o tom, že i v novém "kabátě" si malý, vrásčitý E. T., který dokáže mít tak smutné oči, získá srdce diváků na celém světě.

Film byl po právu oceněn čtyřmi Oscary, které můžeme i dnes, v jeho nové moderní verzi, byť jako nestranní diváci u videa, přinejmenším potvrdit.

(ska)