51
vychází 9. 12. 2002

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


NALEZENO POD ŠKAPULÍŘEM

Už máte novoroční předsevzetí?

Spisovatel exotického jména Ibrahim al Kani napsal kratičké příběhy pod společným názvem Tajemství pouště. V jednom svém vyprávění navazuje na starou pověst, v níž dva jezdci míjeli opuštěnou dolinu. Ve světle měsíce si všimli kovových kroužků ležících na zemi. Vzali si na památku každý jeden. Když se po několika hodinách rozednilo a oni se pozorněji podívali na svůj suvenýr, viděli, že je to kroužek z ryzího zlata. Rozhodli se vrátit a vzít si zbytek. Bohužel, cestu zasypal písek. I přes úpornou snahu nenalezli ani jediné stopy po vzácnosti.

Orient vždy psal tato díla pro poučení. Moudrost lidí Východu nám chce tímto krátkým příběhem připomenout, že jsou chvíle, jejichž hodnota se nevrací. Jen v tom jediném daném čase je možno využít dané chvíle! Nevrátí se už ani mládí, ani ztracené příležitosti, nikdy se už nic nedoplní v uplynulém čase. Některá setkání se už také nezopakují: lidé, láska, chvíle setkání, myšlenka - to všechno už nemusí přijít znovu. A proto je třeba žít dnešek naplno.

Vzpomněl jsem si na tuto orientální moudrost v souvislosti s blížícím se svátečními dny a koncem roku. Právě tyto chvíle nám přinášejí živé uvědomění skutečnosti, "jak ten čas letí...". Většinou na konci jednoho a na počátku následujícího roku si také člověk plánuje, co všechno udělá jinak, lépe. Přece musím, chci, bylo by dobré...! Takto se přesvědčujeme. Jak to však často dopadá? Nahlédněme do deníku jednoho ušlechtilého kuřáka:

31. 12. Začnu nový život, vzdám se kouření. Je hanba, že já - člověk vzdělaný - se poddávám tak nízkému požitku! Jaký má kouření smysl? Stojí peníze, škodí plícím, srdci, ledvinám, nervům ...Jsem pevně rozhodnut! Od zítřka je s kouřením konec!

1.1. Jak krásně se třpytí sníh! Trochu mě pobolívá hlava, včera jsem na rozloučenou s cigaretou kouřil trochu víc. Konečně - moje vina? Kdybych byl tento jed kouřil s mírou, neměl bych bolení hlavy, ale byl bych v dobré náladě jako dříve, kdy jsem se těšil na svou ranní cigaretu.

1. 1. - odpoledne: Co dělat? Po obědě uvařila žena dobrou kávu a přiložila k ní krabičku mých oblíbených cigaret - nabídla mi dokonce oheň. Měl jsem tu dobrou duši poranit? Byla tak šťastná, že mi může udělat radost. Mám ji pokazit Nový rok přidržováním se ......zásad?

4.2. Pro křesťany začíná půst. Příležitost, abych přinesl už dávno plánovanou oběť a vzdal se kouření.

3.3. Ptal jsem se manželky, co si přeje k svátku. Řekla: "Začni znovu kouřit. Jinak jsi úplně nesnesitelný." Trochu ostře jsem odporoval, takže řekla: "Vidíš, jsi nesnesitelný!" Vlastně má pravdu. Splnil jsem její přání a začal kouřit. Opravdu - hned mám lepší náladu.

19.3. Můj kamarád Pepík má svátek. Copak si nemohu dopřát trochu radosti? To přece nemůže být proti mému předsevzetí!

27. 4. Tak jsem se o Velikonocích radoval, že jsem úplně zapomněl na své předsevzetí. Ale ráno začnu znovu, vždyť už je pár dnů po svátcích. Ne - zítra je pátek. Nejsem pověrčivý, něco mi však brání... Takže na - máje!

12. 5. Úplně jsem na své předsevzetí zapomněl. Před prvním je vždycky tolik práce a měl jsem hlavu plnou jiných myšlenek. V polovině měsíce se to nehodí - tedy 1. června.

30. 7. Nechtěl jsem si kazit dovolenou. Mám se zotavit - tedy je vhodná doba trochu si zakouřit.

4. 8. Slyšel jsem jednu přednášku o posilování vůle. Rozhodl jsem se, že ji začnu posilovat. Přece to dokážu, ne?

28. 10. V boji proti slabé vůli jsem měl úspěch. Odmítnul jsem ženě koupit klobouk a zůstal jsem pevný, i když se trochu zlobila. Ale pak do toho přišla hloupost. Manželka řekla, že mám bojovat proti svým slabostem, hlavně proti kouření, a za ušetřené peníze jí koupit klobouk. Moje žena zřejmě slabou vůli nemá. Našli jsme řešení: ona dostane klobouk a já budu kouřit dál. Tak máme oba radost. Člověk je ale politovánívhodná bytost!

14. 11. Dnes jsem byl u lékaře. Mám katar. Řekl, že nemám kouřit. Prý to škodí.

4. 12. Katar se zlepšil, i když jsem kouřil. Pak má člověk věřit lékařům!

20. 12. Cítím vnitřní potřebu přestat kouřit. Ale musím si to ještě o svátcích promyslet!

26. 12. Čím víc se blíží Nový rok, tím ve mne sílí rozhodnutí začít nový život, zejména nechat kouření.

31. 12. Začnu nový život, vzdám se kouření. je hanba, že já - člověk vzdělaný - se poddávám tak nízkému požitku! Jaký má koření smysl? Stojí peníze, škodí plícím, srdci, ledvinám, nervům... Jsem pevně rozhodnut! Od zítřka je s kouřením konec!

Trochu jsem zalistoval deníkem a zjistil, že jsem si před rokem napsal totéž. Má znovu začít ta směšná komedie?

Poznáváme se určitě všichni na stránkách tohoto kuřáckého deníku. Takové směšné komedie se někdy odehrávají s různými našimi předsevzetími, s nimiž vstupujeme do dnů svátečních nebo do nového období svého života. Jsou ty nezdary důvodem, abychom si žádná předsevzetí už nedávali? Jistě je třeba být velmi střízlivý ve chvíli, kdy si člověka dává jakékoliv předsevzetí. Ovšem kdesi jsem četl velmi moudrou myšlenku: "Kdo přestane stále znovu začínat, ten začne se vším přestávat." Co tedy dělat pro to, aby naše sváteční či novoroční předsevzetí bylo proveditelné, účinné a zároveň radostné?

Především by mělo být konkrétní, ne všeobecné. Nepomůže umiňovat si: chci se polepšit! Musíme si přesně určit, v čem a jak se chceme polepšit. Chceme-li vyčistit záhonek, musíme se podívat trpělivě po všech jednotlivých kopřivách a bodlácích.

Moje předsevzetí by také mělo být pozitivní - kladné. Ne, co budu dělat, ale jak to budu dělat dobře. Ne tedy: skoncuji se zaspáváním - ale v kolik hodin půjdu spát a v kolik hodin vstanu.

Předsevzetí by mělo být jen jedno, abych jej mohl dobře hlídat. Mělo by také být proveditelné a rozumné. Musím prostě vědět, proč se chci vylepšit právě v tomto směru, proč mi to stojí za tu námahu.

Ale především musí být předsevzetí radostné. Nesmí si hrát na učedníka, když mi to půjde ztuha. Bez humoru se nezdokonalím, leda se zarmoutím. Když nedáme na různé posměšné anekdoty o nesplněných předsevzetích, když nedáme na minulé nezdary a napíšeme si někam, kam se denně podíváme, v čem uděláme krok kupředu, můžeme se dočkat veliké radosti. Tomáš Kempenský v 15. století napsal: "Duchovní pokrok člověka se řídí podle předsevzetí. Jestli upadá znovu do chyb i ten, kdo se hodně snaží, jak bude dopadat ten, kdo se nesnaží o nic? Kdyby ses zbavil jen jediné chyby ročně, byl by z tebe brzo znamenitý člověk".

Růst k této lidské znamenitosti vám o svátečních dnech a po všechny dny roku 2003 ze srdce přeje

PROKOP PETR SIOSTRZONEK, převor břevnovský