50
vychází 2. 12. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Salton Sea

Tak trochu ve stylu "film noir" je americký snímek Salton Sea, kterému ponechal český distributor Warner Home Video originální název.

Tony Gayton napsal příběh o jednom z nejoblíbenějších témat těchto "černých" filmů - o pomstě. Producentsky jej podpořil mj. Frank Darabont (podepsán např. pod snímkem Zelená míle). Režisér D. J. Caruso si v něm pohrál hlavně s atmosférou a hereckým výkonem Vala Kilmera, a tak z něj neučinil jen prvoplánovou akční záležitost. Film startuje sugestivním trumpetovým sólem v lehkém okrovém oparu, kdy hlavní hrdina začíná vyprávět svůj příběh. Děj se přitom střídavě přenáší ze současnosti do minulosti, jak se Danny - někdejší nadaný jazzový muzikant Ted - vrací při určitých situacích ve vzpomínkách k momentu, který změnil celý jeho život. Při náhodném přepadení, jehož jsou nedobrovolnými svědky, je totiž zabita jeho přítelkyně. Danny se rozhodne její smrt pomstít a je pro to ochoten udělat cokoli. Třeba i změnit svou image a dát v sázku pověst. A tak se pohybuje v nehezkých drogových doupatech a vesele donáší dvěma poldům nejrůznější informace o "zajímavých" dealerech, kteří dlouho netuší, kdo vlastně Danny je. Díky této nepříliš lichotivé činnosti získává pro sebe potřebné informace o těch, kteří dívku jako nepohodlného svědka zabili. Jeho dvojí hra je ovšem dost vysoká.

Standardní příběh o pomstě, jaký známe ze stovek filmů (vzpomeňme jen na jeho mistrné zpracování ve westernu Tenkrát na Západě režiséra Sergia Leoneho) využil D. J. Caruso k poněkud netradiční formě. Děj nechává vyprávět v psychologizující ich-formě slovy hlavního hrdiny Dannyho a víc než rychlými akčními scénami se zabývá náladou jednotlivých prostředí a postav. Jemné pastelové tóny, připomínající poslední okamžiky společného výletu mladého páru na mořském pobřeží, střídá s křiklavě rudými, oranžovými a oprýskaně hnědými i černými barvami "vysmažených doupat" a násilných scén. Za přispění hudby Thomase Newmana a přesvědčivého výkonu Vala Kilmera v hlavní roli tak Salton Sea působí ve svém žánru poměrně netypicky a pro jeho fanoušky může být vítaným zpestřením.

(ska)