50
vychází 2. 12. 2002

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

ČRo 1 - Radiožurnál; sobota - premiéra 12.05, repríza ve 22.00

Irská hospoda

Nebudu přehánět, když řeknu, že jedním z významných irských exportních trháků je hospoda. Typickou irskou hospodu najdete v každém větším evropském nebo americkém městě. Irové mají totiž neuvěřitelný dar - proměnit obyčejné pití piva v úžasnou zábavu. Možná to je dar, který přinesli do Irska mytičtí Keltové, ale hospoda na zeleném ostrově - to je fenomén téměř filozofický.

"Jestli máš rád pivo, tak pojď večer s námi. Uvidíš, jak to Irové dovedou rozbalit." Těmito slovy skončilo mé natáčení s dvojicí děvčat v centru Dublinu. Sraz byl v devět večer v centru na rohu ulice Temple bar. Naší první zastávkou ale nebyl slavný hostinec téhož jména, nýbrž Mc Daids, narvaný k prasknutí. Lidé postávali až na ulici se sklenicemi dublinského pivního skvostu jménem Guinness a já řekl: "Je plno, jdeme o dům dál." Dvojice dívek se na mou reakci dívala nechápavě. Odejít neměly v úmyslu, všude je to přece stejné. Protlačily se k baru, objednaly pivo a pohupovaly se v rytmu rockové vypalovačky...

Dovolte mi něco říct o zábavě irských žen. Pokud s nimi vyrazíte v Dublinu do hospody, zapomeňte na klidné klábosení a popíjení. Jakmile se rozezní první tóny kytary, vaše společnice vás v lepším případě bude vnímat na půl ucha. Hudba v irské hospodě trhá uši, není slyšet vlastního slova, ale Irové to milují. Ženy se vlní, rozhazují rukama, pokřikují a užívají si. Irský hostinec je kombinací baru, diskotéky a autobusu v dopravní špičce. Pár nešťastníků sedí a všude, kde to jde, stojí lidé. Dvojice mých společnic mi chtěla ukázat co nejvíc zajímavých podniků v dublinském centru. Prošli jsme jich deset a do dalších nahlédli. Všude hlava na hlavě, melodická muzika a pozpěvující si hloučky. Atmosféra je to ohromná.

Dublinská hospodaKdyž jsme došli do Temple baru, duněla tam píseň od irských bohů, rockové legendy U2. Dvojice mých společnic se začala ihned kroutit, zpívat a strhávala i kolemstojící. I já jsem už naplno hudbu prožíval. Zahlédl jsem dvě ženy, které se točily kolem sloupů jako profesionální tanečnice a hlasitě se smály. Zastavil jsem se na chvilku a rozhlédl se kolem. Irsko je Mekkou všech hostinců, napadlo mě. Není to jen Guinnessem, hudbou nebo starobylým dřevěným interiérem výčepů. Irská hospoda je o lidech. O jejich nespoutané náladě a opojném uvolnění. Irové jsou divocí, hluční a emocionální a neskrývají to ani na veřejnosti. Zábrany existují, ale pouze v morálním smyslu. Projevit radost z tance, hudby, života - to můžete i v poledne uprostřed náměstí. Nikoho nepobouříte. Myslím, že hospoda tento irský charakter ještě umocní.

Jelikož Irsko je společnost s tradičně silným vlivem katolické církve, zaujalo mě, kolik skrovně oblečených žen proudí nočním Dublinem. Moje společnice se smály. "Irsko není Afghánistán. Mladá generace je úplně v pohodě," říkala Susan. Vzápětí mě upozornila na rozjásaný hlouček mladých holek s téměř maškarními úbory. "To je 'slepičí párty'. Jedna z těch holek se vdává a tak si s kamarádkama vyrazila na dámskou jízdu," řekla spiklenecky. Jelikož už hospody zavíraly, koupili jsme si tři lahve piva, sedli si na chodník přímo na ulici a zaposlouchali se do zpěvu mladíka hrajícího jak jinak - píseň od U2.

Když jsem se vracel do hotelu, vyprávěl jsem o svých dojmech sympatickému taxikáři, který se jako každý Ir dal ihned do řeči. Pro mé okouzlení dublinskými hospodami měl pochopení. "Byl jsem v Americe," říkal mi, "v Amsterodamu, ale nikde, chlape, nikde není možné najít irskou hospodu jako je tady v Dublinu. Chybí tam ten vzduch, ta energie a otevřenost lidí. A to dneska, jak jsem viděl, nebylo ve městě moc lidí." Pokud to myslel vážně a ten večer byl Dublin ospalým Zapadákovem, pak si nedokážu představit irský Silvestr. Rána z děla pak bude proti tomu šepotem motýlů nad rozkvetlou loukou.

MILAN FRIDRICH