49
vychází 25. 11. 2002

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 7. 12. 2002 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 19 30 hodin

Beethovenův Fidelio z Metropolitní opery

Pouhých 12 dnů před bitvou tří císařů u Slavkova měla 20. listopadu 1805 v sídelním městě rakouského mocnářství, konkrétně v divadle Na Vídeňce, světovou premiéru Beethovenova Leonora (aneb triumf manželské lásky), jejíž název se spolu s kompozičními úpravami v příštích devíti letech častokrát proměňoval, až se ustálil na titulu Fidelio.

Tak jako císař Napoleon I. pronikl vítězně se svými vojsky do středoevropského prostoru a způsobil tu skutečné pozdvižení, tak i tato původně tříaktová opera přišla do Vídně z Francie, protože její literární základ tvoří německá verze Bouillyho libreta ke Gaveauxově zpěvohře Léonore, ou l´amour conjugal z roku 1798.

Beethovenovo operní dílo budete moci sledovat v přímém přenose z Metropolitní opery v New Yorku. V hlavních rolí se pod taktovkou Petera Schneidera představí Waltraud Meierová jako Leonora, Johan Botha jako Florestan a Richard Paul Fink jako Don Pizarro.

Děj se odehrává ve vězení nedaleko Sevilly. Španělský šlechtic Florestan byl uvězněn do žaláře, kam se za ním vypravila jeho oddaná manželka Leonora v přestrojení za mladíka Fidelia, odhodlaná jej osvobodit za každou cenu. Vše zkomplikuje zlotřilý guvernér Pizzaro, který chce Florestana zavraždit ale i žalářníkova dcera Marcelina, jež má oči jen pro spanilého "chlapce". Trochu nám to připomíná děj našeho Dalibora, ale drama záměn ženy za muže jde napříč dějinami celé opery a divadla vůbec. Vždyť jeho počátky můžeme hledat u Shakespeara, možná i dříve.

K opeře existují čtyři předehry (jedna z nich vznikla u příležitosti plánovaného uvedení v Praze), z nichž nejznámější je Leonora 3, která se často samostatně uvádí na koncertním pódiu, nebo podle zavedené divadelní praxe se vkládá před poslední obraz této zpěvohry.

IVAN RUML