48
vychází 18. 11. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Hartova válka

Američané - jak se zdá - se nemohou ani jedné ze světových válek nabažit. Tak o tom alespoň svědčí jejich filmy, natáčené zejména v uplynulých několika letech. Společnost Bonton Home Entertainment nyní přináší další americký příspěvek k tomuto tématu - snímek Hartova válka.

Příběh studenta práv a senátorského syna Harta rozehrávají autoři v kulisách druhé světové války. Studia jdou stranou, důstojnická povinnost je přednější. Dlouho si však Hart válečné vřavy neužije. Jeho příběh se odehraje většinu času v německém zajateckém táboře. Spolu s plukovníkem McNamarou se pokoušejí udržet mezi americkými vojáky klid. Ten ovšem dlouho netrvá, v táboře dojde k vraždě a obviněn je černý muž. Německý správce tábora Werner chystá soud, obhájcem černocha má být Hart. Souběžně s připravovaným procesem se ale tajně chystá americká sabotáž nedaleké německé továrny na střelivo. Hra o čas i o lidské životy a čest je vysoká.

Režisér Gregory Hoblit nenabízí typický válečný film plný krvavých bojů a akčních scén. Scénář vyšel ze stejnojmenné knihy Johna Katzenbacha. Zamýšlí se nad postavením válečných zajatců, nad rozdíly národní povahy a různých pojetí osobní cti a životních priorit. Hartova válka není nijak výjimečným filmem, herecké výkony včetně Bruce Willise v roli Mc Namary i stoupající hvězdy Colina Farrela se drží v civilní, umírněné poloze. Pro české diváky bude nejspíš zajímavý fakt, že režisér natáčel drtivou většinu svého filmu v českých exteriérech, konkrétně v bývalé vojenské oblasti Ralska. To se během léta 2001 stalo objektem zuřivých novinářů a fotoreportérů stíhajících - většinou nepříliš úspěšně - pohyb hollywoodské hvězdy Bruce Willise a jeho exmanželky Demi Mooreové, jež za ním v tu dobu přijela do Prahy se svými dětmi.

(ska)