48
vychází 18. 11. 2002

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Houslista Jan Hrubý v mezidobí

Stále plodnější houslista Jan Hrubý připravil pro své vydavatelství v relativně krátkém období už páté album. Po výtečné Středozemi, následované výběrem toho nejlepšího z nahrávek Hrubého někdejší kapely Kukulín (The Best Of Jan Hrubý & Kukulín) a dvou sólových instrumentálních deskách (Stará vlna, Cesty) přichází nyní s albem Mezidobí, na kterém se opět částečně vrací k písničkovému materiálu.

Hrubý se na novém albu obklopil řadou zajímavých spolupracovníků. Tím nejméně očekávaným je Josef Klíma, Hrubého dávný spoluhráč z bigbítových let, v současnosti investigativní reportér televize Nova. Klíma pro desku složil a otextoval hned šest písní, z nichž čtyři i sám nazpíval (Osud, Stopa v písku, Venuše a Ženy středních let). Jeho podíl na vyznění alba je proto zcela zásadní a nutno poznamenat, že s rolí "dodavatele" písničkové části desky se vyrovnal důstojně. Vedle jiných napsal i titulní skladbu Mezidobí, kterou opatřil takřka generačním textem, s nímž se skvěle ztotožnil další z přizvaných Hrubého přátel, Michal Prokop. Jan Hrubý s Vladimírem Mišíkem"Odemkl jsem řadu bran, zkoumal řadu síní, našel jen hlavolam, jenom na skle jíní. To jsem já v mezidobí, to jsem já, koho zlobí, že víc nenachází," zpívá Prokop a dává vzpomenout na Kolej Yesterday, zatímco další z českých rockových legend, Vladimír Mišík, se v závěru alba ozve z poněkud smířenější Klímovy písňové miniaturky Jednou za čas, opatřené působivými dialogy Hrubého houslí a akustické kytary Pavla Půty. Ve výčtu zúčastněných zpěváků nesmíme zapomenout ani na Janu Lewitovou, známou spoluprací s Vladimírem Mertou. Její vznosná interpretace dvou anglicky otextovaných a folklorem inspirovaných Hrubého skladeb (Harrison, Out In The Open) zase o kousek rozšiřuje záběr alba.

Jak už bývá u nahrávek Jana Hrubého zvykem, nechybí ani na Mezidobí instrumentální skladby, poučené lidovou hudbou z tuzemských (úvodní Pod dubem) i zahraničních zdrojů (dvoudílná skladba Jak Irové přežili hladomor), ale i klasikou (závěrečná Capriccio piccolino). V kombinaci s písňovou částí alba vytvářejí tyto kompozice obraz zralého nadžánrového muzikanta, jakých u nás není mnoho.

MILAN ŠEFL

(Jan Hrubý a hosté: Mezidobí. CD, 50 minut. Vyd. Indies Records, 2002)

Průřez novým albem houslisty Jana Hrubého si můžete poslechnout v sobotu 30. listopadu na ČRo 2 - Praha.