46
vychází 4. 11. 2002

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

ČRo 1 - Radiožurnál; sobota - premiéra 12.05, repríza ve 22.00

Šup s dětmi do sušičky v Legolandu Windsor

Když se řekne Windsor, první, co mnohé lidi napadne, je, že se jedná o sídlo anglických králů a královen. Každé malé dítě v Londýně ale dodá, že právě ve Windsoru je nejlepší zábavní park ve Velké Británii.

Za vstupní branou nás čekal velkolepý pohled na rozlehlou zelenou kotlinu, ze které vykukovaly věžičky hradů a paláců postavených z Lega a kterou přímo před námi lemovaly úchvatné hradby staletého Windsoru - sídla králů. Království přede mnou, království pode mnou a za jedno odpoledne ho určitě nestihneme projít, blesklo mi hlavou a pochopila jsem, proč si Londýňané kupují celoroční vstupenky.

Na miniaturním závodním okruhuZ lákavých atrakcí se zde opravdu těžko vybírá. Po uměle vytvořených řekách tu mezi bujnou vegetací plnou ještěrek, opic, hrochů a dinosaurů plují vyhlídkové čluny pro dvě osoby. Fantastickou krajinou projíždí pestrobarevný vláček a nad hlavou létají horkovzdušné balóny. Na miniaturním závodním okruhu se řítí za hlasitého řevu vozy Formule 1, které řídí ti nejmenší návštěvníci ve věku od tří do pěti let. Větší děti pak mají možnost získat řidičské průkazy na téměř opravdové automobily. Nejdříve ovšem musí složit zkoušky a projít školením o bezpečnosti provozu. Na legoautíčkách pak brázdí asfaltové silnice, tankují u benzínových čerpadel, občas zapomenou zastavit na červenou, občas minou stopku a velmi často bourají. Příčinou bývají turisté z ciziny, kteří si neuvědomují, že i v Legolandu se tak jako v celé Anglii jezdí vlevo.

Nejrušněji je ve vodním parkuNejvíce rušno je asi ve vodním parku. Ze země tady tryskají maličké vodopády, které se musí co nejrychleji zašlapat do země, aby návštěvníky nepostříkaly od hlavy až k patě. Několik desítek vodních pistolí míří na kuňkající obří žáby, krokodýly, nosorožce a slony. Většinou se dětem podaří strefit proudem vody legopříšerkám přímo do pusy, někdy však pokropí samy sebe. Co na tom, že se promáčí, kousek opodál stojí krabice velikosti skříní, ve kterých proudí teplý vzduch. Mokré dítě se do důmyslné sušičky strčí i s botami a za pár minut je suché. Ale ne na dlouho. Málokdo totiž odolá vodním skluzavkám, kde se sice jezdí na nafukovacím člunu, ale voda kolem stříká tak vydatně, že je nutné sušící proces opakovat znovu.

Legoland Windsor myslí na všechny. Jeho hlavním heslem je "Pobav se a buď v bezpečí!" Průvodci oblečení do červených trik pomáhají najít dětem ztracené rodiče, starají se o osoby na vozíčcích a také o domácí mazlíčky. V Legolandu je otevřeno po celý rok. Kromě zmíněných atrakcí si tady můžete zajít třeba na divadelní představení, navštívit cirkus nebo kino se speciálními zvukovými a světelnými efekty. Nejkrásnější je to zde prý v předvánočním čase, kdy každý podvečer přijíždí ve člunu Santa Claus a rozsvěcuje vánoční městečko. V něm si mohou návštěvníci pochutnat na cukroví z celého světa, vyrobit z Lega vánoční ozdoby a pozorovat ohňostroj.

SIMONA HEJLOVÁ