46
vychází 4. 11. 2002

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Vzkříšení Bruce Springsteena

Bezmála třicet let po své první dlouhohrající desce Greetings From Astbury Park, N. J. přichází legenda světového rocku, americký zpěvák, skladatel a kytarista Bruce Springsteen, s novým albem The Rising. I kdyby neobsahovalo tolik silných skladeb, že ho už dnes mnozí řadí k triu nejlepších Springsteenových nahrávek, bylo by pozoruhodné z následujících důvodů:

1) Album nových písniček vydal chlapík s přezdívkou The Boss naposledy v roce 1995.
2) Po dlouhých osmnácti letech natočil Springsteen studiovou desku se svou původní kapelou E-Street Band.
3) "Šéfovo" album prvně produkoval člověk "zvenčí" (přesněji řečeno Brendan O´Brien).
4) Album The Rising je zřejmě nejsilnější uměleckou reflexí otřesných událostí, k nimž došlo 11. září v Americe.

Springsteenovo nové album nevzniklo zničehonic. Výběrovým albem 18 Tracks písničkář v roce 1999 jako by završil čistě sólovou etapu své tvorby a hned poté se rozhodl znovu oživit svůj E-Street Band. Před dvěma lety s ním vyjel na turné a dva z řady koncertů (oba v newyorské Madison Square Garden) zaznamenal na dvojalbu Live In New York City. Těžko tehdy mohl tušit, co se zanedlouho v tomto městě přihodí, i to, jakým směrem se na své nové desce vydá. Ale když se 11. září bortila manhattanská "dvojčata", bylo jasné, že plánovaná Springsteenova novinka se pokusí vrátit Americe krev do žil.

Nemuselo to dopadnout dobře, sebelépe zamýšlená píseň se v takové situaci může v kýč obrátit. Jenže hned první dvě skladby, které Springsteen na nové album krátce po 11. září napsal (You´re Missing a Into The Fire), jednoznačně prokázaly, že album The Rising (tedy Vzkříšení) nebude prvoplánovým otiskem jedné tragédie. Sám autor o to ostatně moc stál - už před vydáním desky mluvil o tom, že by jeho nové písně měly být srozumitelné také tomu posluchači, kdo by snad o newyorském pekle neměl ani ponětí. A právě to se mu povedlo: časem se i nejhlubší rány zhojí a zůstane muzika.

Album The Rising, hudebně navazující na Sprinsteenův nejlepší titul Born In The USA, zní velmi expresivně; producent O´Brien nezapřel své zkušenosti s krystalickou podobou rocku (Pearl Jam, Rage Against The Machine) a kapelu vedl k maximální dávce syrovosti. Skupina přitom šlape jako hodinky - výboje kytaristy Nilse Lofgrena či saxofonisty Clarence Clemonse má dokonalá rytmika baskytaristy Garryho Tallenta a bubeníka Maxe Weinberga takříkajíc pod kontrolou. Výsledkem je celistvý zvuk a také dostatek prostoru pro charizmatického Springsteena, pro něhož je jeho nová deska vskutku vzkříšením.

MILAN ŠEFL

(Bruce Springsteen: The Rising. CD. Vyd. Sony Music/Bonton, 2002)

Nové písničky Bruce Springsteena si můžete poslechnout v sobotu 16. listopadu na ČRo 2 - Praha.