45
vychází 29. 10. 2002

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 9. 11. 2002 Český rozhlas 2 - PRAHA - 16.04 hodin

Staří, ale dobří s Rolling Stones

Mick Jagger, který příští léto oslaví šedesátiny, vyrůstal ve středostavovské rodině vzdálenějšího londýnského předměstí Dartford. Jedním z jeho stejně starých spolužáků, zatím opravdu jen jedním z mnoha, byl Keith Richards. Rozhodnutí Keithových rodičů přestěhovat se je oba v jedenácti letech rozdělilo. Více o sobě nevěděli, Mick ve své rané pubertě pěstoval muskulaturu svého hubeného těla a snil o životní kariéře, Keith se pěstmi bránil hrubým výrostkům potulujícím se na sídlišti na druhé straně města, kam se Richardsovi přestěhovali. Pak je oba, zcela nečekaně, zasáhl blesk Billa Haleyho a později, ještě s větší razancí, Elvis Presley. Mick zapomněl na své svaly, Keith na pouliční bitky s Teddy Boys a oba svorně před zrcadlem pilovali kroky a smyslné Elvisovy pohyby.

Mick JaggerZ Ameriky ovšem připlouvala i jiná hudba, ještě více atraktivnější pro mladé hartfordské rebely Richardse a Jaggera. Chuck Berry a Bo Diddley je oslnili hrou na kytaru a zatímco davy stejně mladých posluchačů vyjížděly na koncerty vyšňořených rokenrolových hvězd Cliffa Richarda nebo Billyho Furyho, Keith a Mick se propracovávali k pilířům blues, Muddymu Wattersovi a Little Walterovi. Nedostatek jejich desek v Anglii vyřešil Mick Jagger vpravdě přímočaře, napsal rovnou do vydavatelství Chess Records v Chicagu.

Jednoho běžného dne roku 1960 vykročil Mick Jagger z domova směrem k nádraží, pod paží několik čerstvých desek z Chicaga. Na nádraží nechtěně vrazil do stejně spěchající osoby, kterou se ukázal být jeho někdejší spolužák Keith Richards. Tomu stačil jediný pohled na desky, aby pochopil, že s Mickem jej nepojí jen dávné přátelství, ale od této chvilky i láska ke stejné hudbě. Cesta do školy, Mick mířil na Londýnskou ekonomii a Keith na Sidcup Art College, utekla tentokrát velice rychle. Takto začal příběh druhé nejslavnější kapely rockové historie Rolling Stones, kteří letos oslavují velkolepým turné čtyřicáté narozeniny. O Rolling Stones bude proto také další vydání vzpomínkové hudební encyklopedie Staří, ale dobří autorů Jiřího Kasala a Richarda Lhotského.

(jk)