44
vychází 21. 10. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Putování s pravěkými zvířaty

Společnost Bonton Home Entertainment čas od času vydá kazetu nebo sérii, která patří vedle běžné nabídky hraných filmů k unikátním kouskům. Jednou takovou sérií je nyní kompletní sada s cyklem BBC Putování s pravěkými zvířaty (Walkin with the Beasts).

Série dokumentů, která má příznačný podtitul Z časů, na které svět zapomněl, přináší ojedinělý pohled na možný vývoj života na naší planetě. Tvůrci cyklu BBC natočili již Putování s dinosaury, které vysílala Česká televize a které získalo řadu mezinárodních cen. Také v případě druhého cyklu shromažďovali autoři po dlouhou dobu nejnovější vědecké poznatky, doklady o významných nálezech a pomocí virtuální reality a moderní počítačové technologie natočili další poutavý seriál. Tři kazety, každá dlouhá hodinu a půl, tak nabízejí zamyšlení nad evolučním vývojem života a nad vlivy, které se na něm podepsaly. První kazeta přináší obraz světa, jak vypadal po vyhynutí dinosaurů - kdy se na zemi pohybovali obří draví ptáci, prakoně či předchůdci dnešních velryb, připomínající velké vodní hady. Na druhé kazetě se potkáme mj. s šavlozubými tygry, mamuty a našimi nejbližšími příbuznými - opičími druhy. Třetí kazeta je jakýmsi filmem o filmu - pohledem "za kulisy", čili do dílny tvůrců. Tady se můžeme na vlastní oči přesvědčit, jak vznikaly modely zvířat, jak se doslova obalují kostry pravěkých tvorů kůží a srstí, jak se používá dálkové ovládání těchto koster. Také se seznámíme se zdroji, odkud autoři čerpali svůj komentář (namluvený v originále hercem Kennethem Branaghem), mj. od paleontologů a odborníků na rostlinnou a živočišnou říši. Nechybějí ani archivní záběry z některých starších paleontologických výprav, např. R. Chapmana Andrewse do Mongolska nebo naopak současných nálezů z okolí německého Frankfurtu.

Putování s pravěkými zvířaty je neobyčejně vynalézavou, dramatickou podívanou, jež není pouhou ilustrací historie, nýbrž napínavým dobrodružstvím. Díky moderní technice, velkorysé kameře a citu pro atmosféru rozličných přírodních scenerií - podvodní říše, pralesních zákoutí a pouštní samoty - nabízí kromě nejnovějších informací o našem původu také mimořádný divácký zážitek.

(ska)