42
vychází 7. 10. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Čistá duše

Příběh zpracovaný podle skutečného lidského osudu nese výmluvný název. Čistá duše čili člověk prost jakýchkoli zákeřností a zbytečných postranních tužeb, i takový může být vědec oddaný svému životnímu poslání. Vypráví o něm stejnojmenný film, který na kazetách nabízí od září společnost Bonton Home Entertainment.

Na prestižní americkou univerzitu nastoupí zvláštní student - nezajímají ho večírky na koleji, hospody, ba ani dívky v ročníku. Jeho úsilí je napřeno jediným směrem - přijít na originální vědeckou teorii, která by posunula lidské myšlení vpřed. Navzdory posměchu některých kolegů a nedůvěře profesorů se k ní skutečně v závěru studií dopracuje, a obrátí tak matematické principy naruby. Dostane skvělé místo a dokonce se mu podaří oženit se a založit rodinu. Díky svým geniálním schopnostem vidět čísla a jejich smysl v hlubší rovině dostane nabídku pracovat pro FBI. Pak se v něm ale cosi zašmodrchá a náhle je obtížné rozeznat, co je pravda a co pouhé vidiny nemocné duše.

Takový byl život Johna Nashe ml., skutečného vědce, který propadl schizofrenii a musel v sobě najít sílu se léčit, aby se mohl vrátit mezi své blízké, přátele a kolegy. Jen díky pevné vůli nad svou nemocí zvítězil. Silný lidský osud dával scenáristovi Akivu Goldsmanovi dobré záruky k působivému příběhu a on je dokonale využil. Napsal silný film, který byl svěřen dalšímu zkušenému tvůrci - režisérovi Ronu Howardovi, zdatnému vypravěči a pozorovateli lidských povah. Howard obsadil do náročné role Johna herce Rusella Crowa, a tak dodal filmu poslední důležitý stavební prvek. Vznikl mimořádně vydařený snímek, využívající všech kvalit autentického lidského osudu. Je přesný, strhující a nabízí zamyšlení nad silami přírody, jež může člověka obdařit výjimečnými schopnostmi, ale také jej nečekaně srazit dolů. Howardův film je přitom jedinečný ještě v jednom bodě - není totiž vyprávěn typickým způsobem životopisného snímku. Díky prostředkům, které režisér zvolil, ukazuje svět a lidi i očima nemocného Johna, takže divák dlouho netuší, že vlastně vnímá věci, jež se odehrávají jen v hrdinově nitru. Zbývá dodat, že z osmi nominací získal letos film právem čtyři Oscary.

(ska)